Тричленен състав на Окръжен съд – Русе потвърди присъдата на

...
Тричленен състав на Окръжен съд – Русе потвърди присъдата на
Коментари Харесай

Осъдиха лекарка за извършена само по документи операция

Тричленен състав на Окръжен съд – Русе удостовери присъдата на Районен съд – Русе, с която подсъдима лекарка е била приета за отговорна в сформиране на документ с погрешно наличие – действен протокол, в който удостоверила, че на нейна пациентка е била осъществена фасциотомия, без такава интервенция да е била осъществена, оповестяват от съда.

Цената на клиничната пътека, с която лекарката източила Касата, е 2200 лева

През юни 2018 година 16-годишно момиче и майка й отишли в болничното заведение поради нестихващи от 3 дни болки в лява коремна половина на тийнейджърката. Момичето било признато в Спешно поделение, а малко по-късно след обзор от подсъдимата лекарка било трансферирано в Хирургично поделение.

Същата вечер лекарката „ решила да обогати болничното заведение, в което работи, като сформира документ с погрешно наличие “, споделят от съда и прецизират, че тя е съставила действен протокол, в който отразила, че е оперирала момичето сред 23:00 ч и 23:50 ч. Така УМБАЛ „ Медика – Русе “ получила 2200 лева без съображение.

Два месеца по-късно момичето още веднъж получило остри болки в същата област и отишло в УМБАЛ „ Канев “ с епикризата от предходното лекуване. Била свикана лекарска консултативна комисия, която след обзор на пациентката установила, че не е била осъществявана посочената в епикризата оперативна намеса. Сигнализирани били всички контролни органи, а лекарката, направила документната машинация, била предадена на съд.

Районният съд в Русе я признал за отговорна в съставянето на документ с погрешно наличие и й наложила наказване отнемане от независимост за период от 2 години и 6 месеца с 4-годишен изпитателен период. Подсъдимата била наказана да заплати на НЗОК 2200 лева, както и разноските по делото в общ размер съвсем 10 000 лева

„ Окръжен съд – Русе смята, че първата инстанция вярно е възприела фактическата конюнктура и констатациите й се поддържат напълно от събраните по делото доказателства и признатите голям брой експертизи “, означават от втората инстанция. Според тях Районният съд е прав в извода си, че на тийнейджърката не е била осъществена интервенция. С тези причини съдът удостоверява първоинстанционния правосъден акт напълно.

Присъдата е дефинитивна и не предстои на обжалване.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР