Тричленен състав на Апелативен съд – София отложи разглеждането на

...
Тричленен състав на Апелативен съд – София отложи разглеждането на
Коментари Харесай

Съд отложи произнасянето по жалбата срещу екстрадицията на Елена Удря

Тричленен състав на Апелативен съд – София отсрочи разглеждането на жалбата на някогашната румънска министърка Елена Удря против екстрадицията ѝ в Румъния на база искане от северната ни съседка и издадена Европейска заповед за арест след произнесена против нея неоправдателна присъда за 6 години затвор в родината ѝ.

Решението за екстрадицията ѝ беше взето от Окръжен съд – Благоевград на 13 април.

Според отбраната на Удря изгонването ѝ не трябва да се случва, защото в Румъния е било нарушено правото ѝ на обективен правосъден развой. Според юристите на някогашната румънска министърка един от румънските съдии се е произнесъл по делото против нея без да е положил клетва като арбитър. Освен това Румънският парламентарен съд е излязъл с решение, съгласно което присъдата на Удря в родината ѝ е анулирана. Въпреки това румънските управляващи упорстват за нейната екстрадиция, а в това време тя е получила и серия закани, твърди още отбраната.

Междувременно преди няколко дни съдът в Букурещ е отсрочил дело, в което би трябвало да реши дали да отсрочи осъществяването на Европейската заповед за арест на Удря, а идното разглеждане на този въпрос също касае нейната екстрадиция, безапелационен е юристът ѝ.

Апелативният съд в София акцентира, че по силата на решение на съда на Европейския съюз със седалище в Люксембург, има задължението да ревизира по този начин изнесените изказвания от страна на арестуваното лице и неговата отбрана, защото то касае нарушено право на обективен развой.

В тази връзка българският съд изиска публично от румънската страна всички документи, относими към случая „ Удря “.

В взаимозависимост от това по кое време ще бъдат предоставени, съдът в София ще взема решение на 1 или 8 юни дали да почете настояването за нейната екстрадиция.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР