Тричленен съдебен състав на Апелативен съд – София е отменил

...
Тричленен съдебен състав на Апелативен съд – София е отменил
Коментари Харесай

Доживотната присъда на Герман Костин, убил 5-годишно дете - отменена

Тричленен правосъден състав на Апелативен съд – София е отменил доживотната присъда без право на подмяна на Герман Костин, упрекнат за убийството 5-годишния Никита. Това се разбра от известие на Софийския градски съд (СГС), където делото е върнато за напълно ново разглеждане, защото най-тежкото допустимо наказване е изменено на процесуално съображение и не предстои на касационен надзор.

Съдебното решение е взето още на 8 юни 2019 година от правосъден състав, в който влизат апелативните магистрати: ръководител и докладчик Калин Калпакчиев (понастоящем ръководител на Съюза на съдиите в България и някогашен член на Висшия правосъден съвет), Атанас С. Атанасов (предходен ръководител на ССБ) и Виолета Магдалинчева (също член на ССБ).

" Цялостната оценка на протеклото пред първата инстанция правосъдно произвеждане постанова извода, че правото на обективен развой на подсъдимия Герман Костин, обезпечено както от главните правила на Наказателно-процесуален кодекс, по този начин и от член 6 Европейска конвенция за правата на човека, значително е било лимитирано – пренебрегнато е правото на подсъдимия на писмен превод на материалите от делото; нарушено е правото на отбрана на подсъдимия, както и правото му на неутрален съд ", написа в решението на съда, с което се анулира първоинстанционната присъда на арбитър Атанас Атанасов от Софийски градски съд, който не членува в ССБ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР