Тричасовият исторически епос Опенхаймер на режисьора Кристофър Нолан за бащата

...
Тричасовият исторически епос Опенхаймер на режисьора Кристофър Нолан за бащата
Коментари Харесай

Опенхаймер изглежда неудържим

Тричасовият исторически епос " Опенхаймер " на режисьора Кристофър Нолан за " бащата " на атомната бомба продължи победния си ход в наградния сезон, спечелвайки водещото отличие на американската Гилдия на продуцентите, съобщи Асошиейтед прес, на която се базира Българска телеграфна агенция.

До кулминационната точка на сезона на премиите - " Оскар " -ите, остават две седмици, и " Опенхаймер " наподобява неукротим. 

Отличията на продуцентската колегия, раздадени тази година за 35-и път, постоянно са считани за знак за спечелването на водещия " Оскар " за най-хубав филм. 

Ден по-рано  " Опенхаймер " получи топ оценката за най-хубав актьорски състав на премиите на американската Гилдия на актьорите. 

" Опенхаймер " завоюва водещата премия " Дарил Ф. Занук " на продуцентската колегия, надделявайки над същия " набор " от филм, които ще се съревновават на " Оскар " -ите. Сред тях са " Барби ", " Клети създания " и " Убийците на цветната луна " на режисьора Мартин Скорсезе. 

Скорсезе беше почетен с влиятелната премия " Дейвид О. Селзник " за цялостни достижения за активността си като продуцент.

Трикратно номиниран за премията на Гилдията на продуцентите и с шест десетилетия продуцентска активност зад тила, Скорсезе си спомня за първия път, когато е бил отличен от професионалната организация.

" През март 1965 година Гилдията на продуцентите ме докара със аероплан до Лос Анджелис, с цел да получа премия за студентския ми филм " Не си единствено ти, Мъри! ". Тогава бях на 22 години. На същото събитие беше отличен и един доста по-възрастен режисьор. Той се споделяше Алфред Хичкок ", сподели Мартин Скорсезе, когато беше разгласен за притежател на почетния приз.

" 58 години по-късно с горделивост мога да кажа, че в този момент аз съм доста по-възрастният режисьор. И съм разчувстван и извънредно поласкан, че получавам премия, кръстена на същинска легенда измежду продуцентите - Дейвид О. Селзник. Това ме кара да се усещам по този начин, като че ли съм направил цялостен кръг ", добави Скорсезе. 

Освен " Убийците на цветната луна ", известният режисьор е продуцирал свои лични филми като " Изобретението на Хюго " и " Вълкът от Уолстрийт ", както и филми на други създатели, в това число холивудски продукции, самостоятелни, документални и задгранични филми и режисьорски дебюти.

Мартин Скорсезе е бил продуцент и на телевизионни сериали, измежду които " Престъпна империя ".  Изненадващо е, че режисьорът в никакъв случай не е печелил най-голямата премия на гилдията за най-хубав филм, отбелязва Асошиейтед прес. Сред предходните носители на оценката " Дейвид О. Селзник " са Стивън Спилбърг и Том Круз. 

Мартин Скорсезе сподели, че за него въздействието на класическото холивудско кино стартира когато е едвам 4-годишен с кино лентата " Дуел под слънцето ", сценарист и продуцент на който е Селзник, и неговите цветове, придвижвания, пейзажи и зашеметяващите декори. " Бях изплашен от тях и в същото време разчувствуван ", показа 81-годишният режисьор. Скорсезе сподели още, че е признателен за привилегията да прекара живота си в проучване на " хубостта, която е в основата на това, към което всички се стремим ".

Носителят на водещия приз " Дарил Ф. Занук " на продуцентската колегия е печелил " Оскар " за най-хубав филм през пет от последните шест години и 12 от последните 15, в това число предходната година с " Всичко на всички места едновременно ", напомня организацията. 

От сцената на балната зала " Рей Долби " в Холивуд - в същия комплекс, където в спектакъл " Долби " на 10 март ще бъдат раздадени премиите " Оскар ", Кристофър Нолан благодари на своя сътрудник продуцент Чарлз Роувън, че му е дал книгата " Американският прометей ",  довела до " Опенхаймер " и сложила началото на верижна реакция, популяризирала се по целия свят. 

Робърт Дауни младши, който е част от актьорския състав на " Опенхаймер ", по-рано назова историческия епос " най-касовия филм за теоретична физика, юридически до момента ". 

В събота Дауни младши завоюва премията за най-хубава поддържаща мъжка роля на премиите на Гилдията на актьорите, на които " Опенхаймер " победи с водещия приз за актьорски състав.  

" Наследници " и " Мечката " завоюваха водещите телевизионни оценки на продуцентската колегия, откакто направиха същото на премиите на актьорската колегия и на " Еми "  миналия месец. 

" Спайдър-Мен: През Спайди-вселената ", който е с номинация за " Оскар ", получи наградата за най-хубав анимационен филм. Неговият предходник " Спайдър-Мен: В Спайди-вселената " (2018) също завоюва премията на продуцентската колегия, преди да повтори триумфа си на " Оскар " -ите. 

Освен Мартин Скорсезе продуцентската колегия отличи за кариерни достижения Чарлз Д. Кинг и Гейл Бърман. Кинг стана първият негър притежател на почетното отличие за принос към филмовата промишленост, измежду чиито предходни носители са величия от ранга на Уолт Дисни, Клинт Истууд и Джордж Лукас. 

Гейл Бърман - единствената жена, заемала управителен пост както в огромна кино компания, по този начин и в телевизионна мрежа, получи премията " Норман Лиър " за достижения в региона на малкия екран. Бърман е движещата мощ зад основаването и излъчването на хитовия сериал " Бъфи, килърката на вампири ", чиято звезда Сара Мишел Гелар ѝ връчи оценката. 

" Нито един човек на тази земя не се интересуваше от закупуването на това телевизионно предаване. Но аз просто не можех да подцени интуицията си, която ми подсказваше, че в него има нещо неповторимо ", показа Гейл Бърман.

" Опенхаймер " завоюва преди този момент и водещия приз, премията за актьорски състав, и оценки за актьорите Килиън Мърфи и Робърт Дауни младши на 30-ото издание на премиите на Гилдията на актьорите в Съединени американски щати.

С наближаването на церемонията за премиите " Оскар " на американската Академия за кинематографично изкуство и просвета, биографичният блокбастър на Кристофър Нолан, който към този момент завоюва награди " Златен глобус " и БАФТА, от ден на ден наподобява като любимец. Наградите на SAG, считани за едни от най-точните прогнози за " Оскар ", също преди ден подкрепиха позициите на " Опенхаймер ", който е отпред измежду кандидатите с 13 номинации за премиите на Академията.

Наградите на Гилдията на актьорите бяха стриймвани онлайн от " Нетфликс " за първи път за водещо холивудско шоу. Това донесе обилни промени в дългогодишната традиция за сходни церемонии. Нямаше реклами, които да прекъсват програмата. Имаше промени и в езика. Както сподели Идрис Елба:

" Не казвайте нещо, което не бихте споделили пред Опра (Уинфри - бел.ред.) ".

Победителите бяха интервюирани зад кулисите от водещия на шоуто на аления килим Тан Франс, като някои от тях звучаха необичайно, а други - чаровно.

Наградите на Гилдията на актьорите не всеки път значат триумф за " Оскар ". Две от последните пет победни продукции - The Trial of the Chicago 7 и " Черната пантера, не завоюваха награди на Академията. Но през последните две години всичките пет водещи награди на SAG - за актьорски състав и за най-хубави артисти, кореспондираха с наградените с " Оскар ", в това число актьорските сформира на " Всичко на всички места едновременно " и " CODA: Дете на глухи родители. "

Най-вълнуващата победа в събота вечер в Лос Анджелис бе за Лили Гладстоун за най-хубава актриса във водеща роля в " Убийците на цветната луна " на Мартин Скорсезе. Това бе най-оспорваната категория, като прогнозите на анализаторите бяха поделени сред Гладстоун и Ема Стоун за " Клети създания ".

Гладстоун завоюва и залата избухна. Стоун също стана на крайници и приветства пламенно. На Гладстоун се разпореждат доста повече упования, в сравнение с който и да било различен кандидат за " Оскар " тази година. Нейна победа би била първа за коренното население на Америка.
" Ние носим емпатия в един свят, който се нуждае толкоз доста от нея ", сподели Гладстоун. " Толкова е елементарно да се дистанцираме. Толкова е елементарно да се затворим, да спрем да изпитваме усеща. И ние всички продължаваме самоуверено да усещаме. Това прави хората индивиди. Това извежда хората от сенките, дава видимост ".

Килиън Мърфи и Пол Джамати ( " Заседнали " ) също са в оспорвана конкуренция. Мърфи обаче завоюва премията на Гилдията на актьорите за най-хубав артист във водеща роля, както и преди този момент " Златен глобус " и БАФТА, което навежда на упованието, че се е устремил и към " Оскар ".

Робърт Дауни младши и Давайн Джой Рандолф бяха отличени с премиите надлежно за най-хубав артист и актриса в поддържаща роля. Така те се утвърдиха като любимци за " Оскар ". Дауни младши победи над Райън Гослинг ( " Барби " ). Изпълнението на Рандолф в " Заседнали " е пробив в кариерата на 37-годишната актриса.
Али Уонг, която бе измежду най-впечатляващите на аления килим в Шрайн аудиториъм в Лос Анджелис, където се организира церемонията, завоюва премията за най-хубава актриса в ефирен филм или лимитиран сериал за " Говеждо " на Нетфликс. Колегата й от сериала Стивън Йон завоюва в категорията за най-хубав актъор в ефирен филм или лимитиран сериал.

" Мечката " също продължи победния си ход, като завоюва в категорията за най-хубава комедийна поредност и донесе награди за най-хубав артист и най-хубава актриса в комедия надлежно на Джеръми Алън Уайт и Айо Едебири.

Педро Паскал изглеждаше мощно сюрпризиран, че печели премията на SAG за най-хубав артист в трагична поредност за " Последните оживели ".

Барбра Стрейзанд получи наградата си за изцяло творчество от Дженифър Анистън и Брадли Купър. " Помня по какъв начин мечтаех да стана актриса като тийнейджърка, седнала в леглото си с кутия сладолед и кино списание ", сподели актрисата. Тя описа по какъв начин била хлътнала по Марлон Брандо. Стрейзанд уважи и евреите пионери в Холивуд. " Сега бленувам за свят, където предразсъдъците са част от предишното ", сподели тя.

На аления килим бяха оповестени лауреатите за каскадите във филми и в телевизионни продукции - те отидоха при екипите надлежно на " Мисията невъзможна: Пълна отплата - част първа " и на " Последните оживели ".

Тазгодишните награди на Гилдията на актьорите идват след траялата няколко месеца стачка, проведена от Американската федерация на телевизионните и радио актьори (SAG-AFTRA). Повечето от синдикалните претенции бяха свързани с измененията в телевизионната и в киноиндустрията поради навлизането на стрийминг услугите и измененията, налагани от компании отпред с Нетфликс.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР