Трибуналът на Международния център за уреждане на инвестиционните спорове на

...
Трибуналът на Международния център за уреждане на инвестиционните спорове на
Коментари Харесай

Как България успя да загуби арбитраж за €61 милиона от ВЕИ инвеститор

Трибуналът на Международния център за споразумяване на капиталовите разногласия на Световната банка (ICSID) е учредил, че България е нарушила Договора за енергийната харта (DEH), написа " ", цитирайки пециализираното издание IAReporter.

Трибуналът е присъдил над €61 милиона плюс лихви и разходи в интерес на ищеца - записаната в Малта ACF Renewable Energy Limited - компанията, която през 2012 година стана притежател на апартамент на фотоволтаичен парк край село Караджалово.

Това е първият изгубен арбитраж за България, откакто против страната бяха заведени няколко такива през последните десетилетия, в това число от CEZ, EVN и Energo-pro. Делото на EVN беше решено в интерес на страната още през 2019 година

Решението

Решението на ICSID е постановено на 5 януари 2024 година от арбитражен съд в състав Бруно Сима (председател), Оскар Гарибалди (назначен от ищеца) и Пиер Майер (назначен от отговорника).

" На 20 декември 2019 година трибуналът издаде решение по отношение на компетентността, като явно отхвърли някои от предварителните възражения, повдигнати от отговора. IAReporter схваща, че спомагателни предварителни възражения са били присъединени към положението на разногласието, защото като в решението на трибуналът е отказал подготвеност на члена 21 от DEH във връзка с някои искове, свързани с данъчни ограничения в България ", написа в обявата на IAReporter.
 Европейските топ стопански системи, които се захранваха с над 50% ВЕИ през 2023 година
Европейските топ стопански системи, които се захранваха с над 50% ВЕИ през 2023 година

През предходната година станахме очевидци на върхове

Вследствие на това арбитрите осъждат страната да заплати €61.04 милиона обезщетение на вложителя плюс рента преди и след присъждането на компенсацията в размер на 12-месечни EURIBOR плюс 2%, която да се начислява годишно.

България е наказана също по този начин да възвърне на ACF почти $5,5 милиона за правосъдни разноски и разходи, както и над $480 000 за разноските по арбитража. Компанията е подкрепена в арбитража от CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang в София, както и от King & Spalding във Вашингтон и Париж.

Адвокатите на България бяха White&Case Washington D.C. дружно с " Томов и Томов " в София. 
 Снимка 489058
Източник:

Претенциите на ACF Renewable Energy са резултат от серията законодателни промени след 2013 година, които бяха направени в опит да се балансира енергийният пазар след всеобщото създаване на възобновими мощности и внезапният скок на цените на тока тогава.

Как се стигна до развръзката?

През 2014 година бяха въведени законови ограничавания за количеството електрическа енергия, които се изкупуват по преференциални цени, а през 2015 година е въведена и месечна вноска във фонд " Сигурност на електроенергийната система " в размер на 5% от приходите от продадената електрическа сила.

Годината по-късно е увеличена и таксата за достъп до електропреносната мрежа.

Към оня миг " Аква пауър " продава 95% от създадената електрическа сила на Националната електрическа компания по силата на 20-годишен контракт, който е подписан през юни 2012 година и обезпечена цена на изкупуване 485.6 лева за мВтч.

С новите тежести обаче бизнес проектът се трансформира. В това състояние са още десетки вложители във ВЕИ от оня интервал, като всички те сега имат така наречен контракти за награди и продават силата си на борсата.

Соларният парк в Караджалово

Към момента слънчевият парк " Караджалово " е най-големият в страната, като няколко плана приближават и надвишават 200 мегавата потенциал.

До преди няколко години фотоволтаичната централа край Караджалово беше най-голямата в страната с конфигурирана мощ малко над 60 мВт, напомня " Капитал ". Тя беше построена през 2012 година от американската Sun Edison за да бъде продадена след присъединението й към мрежата.

Само няколко месеца по-късно слънчевият парк има благосъстоятелност на саудитската енергийна компания ACWA Power и два фонда за дялови вложения - турският Crescent Capital и щатският First Reserve, които са добити посредством малтийското ACF Renewable Energy против €350 милиона. Година по-късно българското сдружение " ЗБЕ партньорс " беше преименувано на " Аква пауър Си Еф Карад Пи Ви парк ".

През 2020 година още веднъж имаше смяна на собствеността, като обектът мина към новорегистрираното вашето австрийско сдружение Enery Development, в което собствеността има относително огромен състезател от бранша на възобновяващата сила - RP Global, както и фондът " Три както морето ".
 Доклад дава изясненост по кое време петрол, газ и въглища ще правят отстъпка на ВЕИ
Доклад дава изясненост по кое време петрол, газ и въглища ще правят отстъпка на ВЕИ

Масовото нахлуване на " зелената " сила ще изисква замяна на мрежи и вложения за по $600 милиарда годишно
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР