Три златни монети на византийския император Михаил VII Дука (1071-1078)

...
Три златни монети на византийския император Михаил VII Дука (1071-1078)
Коментари Харесай

Археолози откриха малко златно съкровище край Лом /снимки/

Три златни монети на византийския император Михаил VII Дука (1071-1078) откри екипът от археолози, проучващ крепостта Алмус, при днешния град Лом, заяви ръководителят на изследването Валери Стоичков.
Археологическите пластове, където бе открита находката, са мощно нарушени с материали от късната древност и ранното средновековие, само че монетите са в извънредно положително положение.
Най-вероятно скъпите и редки монети са укрити в интервал на неустановеност и заплаха от набези. Такава е и епохата по времето на ръководството на Михаил VII Дука. Възпитаният в духа на класическата просвета млад император, който се занимавал с литература и реторика, не е имал качествата на добър боен, нито пък на сполучлив властник.
След борбата при Манцикерт (август 1071 г.), сред византийската войска и селджукските турци, при която селджуците пленяват съуправляващия император Роман IV Диоген, Михаил Дука ръководи еднолично, само че империята върви към крах. Земите от региона на средновековния Ломград, които тогава са част от тематиката (византийска военно-административна област) България, са подложени на унищожителни набези от печенеги, узи и кумани. Най-вероятно, поради заплахата от такива нападения е укрито и съкровището, което тогава е било равно на 900 бронзови византийски бронзови монети – много сериозна за времето си сума.
От средновековния Лом произлиза и групова находка от над 5000 корубести византийски бронзови монети, отсечени към 150 години по-късно. Анонимни византийски монети, бронзови скифати (вдлъбнати монети), както и фрагменти от рисувана (сграфито) керамика са откривани и при постоянни археологически разкопки в края на предишния век.
Новооткритото богатство е следващо доказателство за ролята на средновековния Ломград на Долния Дунав.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР