Три вторични труса са регистрирани край Пловдив в последните два

...
Три вторични труса са регистрирани край Пловдив в последните два
Коментари Харесай

Земята край Пловдив продължава да се тресе

Три вторични труса са регистрирани край Пловдив в последните два часа след земетресението с магнитуд 4.7 по скалата на Рихтер, което стана в същия регион в 15.26 часа. Епицентърът му беше северно от Асеновград, сред Асеновград и Пловдив, в региона на летището. 

Всичките афтършокове са с еднакъв епицентър. Най-силният е бил с магнитуд 3,2 и е регистриран в 16.07 часа. Останалите са с с магнитуд 2,7.

Няма данни за потърпевши и вреди все още.

Доц. Пламена Райкова от Департамента по сеизмология към Българска академия на науките изясни по БНР: " Земетресение, което е записано в региона северно от Асеновград. Събитието е с магнитуд по предварителни към този момент данни от 4,8.  Усетено е в региона на Асеновград, Пловдив и околните обитаеми места, като да вземем за пример Садово. 

Земетресението е осъществено в сеизмогенна зона " Марица ". В исторически проект можем да кажем, че тази зона се характеризира със мощна сеизмичност, защото там през 1928 година са следени 2 мощни трусове с магнитуд над 6,5 в разстояние от 4 дни. 

Хората в село Крумово, което е в непосредствена непосредственост до епицентъра, са се изплашили доста, заяви кметът Румяна Самоковарева. По нейните думи има паднали комини и тухли от постройките на комините и читалището.

И в Садово земетресението е усетено мощно, само че няма данни за провали по постройките.

В Пловдив все още в оперативния център на РДПБЗН няма получени сигнали за нанесени вреди. Два пожарни автомобила от Асеновград превантивно ще извършат обход на съществени улици и булеварди в града.  В обществените мрежи пловдивчани споделят, че са усетили труса мощно. Има хора, които са излезли на открито. Няма обаче суматоха, свидетелства кореспондентът на БНР.

Трусът бе усетен и в столицата.  Дълбочината на земетресението е 10 км, сочат настоящите данни на Европейския сеизмологичен център.

В Пазарджик земетресението е усетено единствено по високите жилищни и административни здания в града. От полицията оповестиха, че няма сигнали за вреди или потърпевши хора на територията на района.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР