Три вдъхновяващи български жени учени ще бъдат отличени с наградата

...
Три вдъхновяващи български жени учени ще бъдат отличени с наградата
Коментари Харесай

Необикновени българки ще получат награди „За жените в науката“ за 11-ти път

Три вдъхновяващи български дами учени ще бъдат отличени с премията „ За дамите в науката “ за 2021 година на публично събитие на 2 декември. На него ще участват редица видни посетители, измежду които госпожа Илияна Йотова , вицепрезидент на Република България, госпожа Диана Ковачева , Омбудсман на Република България, госпожа Миглена Дамянова , шеф Дирекция „ Наука “ към МОН, господин Дончо Барбалов, зам.-кмет на Столична община, Н. Пр. Флоранс Робин , дипломат на Франция в България, и госпожа Ваня Панайотова , общоприет управител на L’Oreal България.

Официалната гала по награждаване тази година ще бъде хибридно събитие с лайвстрийм в YouTube и всички искащи могат да го гледат в 10:00 ч. на 2 декември . Три невероятни български дами учени ще бъдат отличени за техните смели проучвателен хрумвания като стипендиантки по програмата за 2021 година Наградата „ За дамите в науката “ се равнява на 5000 евро и има за цел да поддържа дамите учени у нас в реализирането на техните научни фантазии да трансформират света към по-добро и да ги стимулира да продължат кариерата си в България. В световен проект програмата цели да подтиква развиването на науката, да увеличи броя на дамите изследователки (едва 33%* от учените в света са дами) и да реализира полово тъждество в тази сфера.

 За дамите в науката For Women In Science

„ За дамите в науката “ е неповторим за България и света план. Той е и измежду най-престижните научни състезания у нас и се организира в партньорство сред Софийски университет „ Св. Климент Охридски “, Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L'Oréal България от 2010 година насам . Към момента по програмата са отличени 30 превъзходни дами (вкл. трите стипендиантки от тази година) за техния впечатляващ теоретичен капацитет, достижения и обич към изследователската активност с общ награден фонд от 15 0 000 евро .

Една от българките стипендиантки за 2021 година по програмата ще завоюва и опцията да се бори за едно от 15-те интернационалните оценки на L'Oréal и ЮНЕСКО по програмата Int ernational Rising Talents . 15-те победителки са селектирани всред най-хубавите стипендианти в националните и районните издания на „ За дамите в науката “ от съответната година. Талантливите носителки на международнoто отличие получават опцията научните им планове да блеснат на международната научна сцена, както и финансово подучване от 15 000 евро.

 За дамите в науката For Women In Science

Официална гала „ За дамите в науката “ 2019

Подробна информация за „ За дамите в науката “ е налична на формалния уеб страница на програмата:.

*Научен отчет на UNESCO с прогноза за 2030 година

Националната стратегия „ За дамите в науката “

Националната стипендиантска стратегия е част от световната стратегия на L'Oréal–ЮНЕСКО „ За дамите в науката “, основана, с цел да отличава и поддържа дамите, чиито достижения способстват за развиването на науката, както и с цел да обезпечи тласък и поддръжка на обещаващи млади дами учени със значими проучвателен планове.

Националните стипендии „ За дамите в науката “ на L'Oréal–ЮНЕСКО се отпускат за планове, които се осъществят в съответната страна. Те съществуват допълнително от 110 страни, а в България се появяват за първи път през 2010 година.

 За дамите в науката For Women In Science

Световната стратегия „ За дамите в науката “

Световната стратегия „ За дамите в науката “ е основана през 1998 година, когато L'Oréal и ЮНЕСКО сплотяват напъните си в поддръжка на дами учени в региона на естествените науки и за разпространение на научния им труд, като основават премиите „ За дамите в науката “. Днес самодейността се е разраснала доста в интернационален проект, включвайки още програмата International Rising Talents, както и национални и районни стипендии. Днес програмата „ За дамите в науката “ се е утвърдила като световна самодейност, която към този момент я подкрепила над 3600 дами от над 110 страни.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР