Три варианта за действие от страна на Александър Морфов има

...
Три варианта за действие от страна на Александър Морфов има
Коментари Харесай

Министърът на културата: Има три варианта за действие пред Морфов

Три разновидността за деяние от страна на Александър Морфов има в този момент, счита министърът на културата в служебното държавно управление Найден Тодоров.

" Казусът има три вероятни решения от страна на Александър Морфов, защото последното деяние е било на шефа. Първото - да продължи напред, както постоянно е правил в живота си, той и преди е напускал Народния спектакъл, само че постоянно се връща, уверен съм, че ще се върне и в този момент. Вторият вид е двамата с Васил Василев да седнат да приказват, аз съм изразил и пред двамата желанието си да бъда посредник. И третият вид, живеем в правова страна, е Александър Морфов да потърси правата си в съда, да изиска оспорването на тази заповед ", разясни Тодоров пред бТВ във вторник заран.

На въпрос за какво не е събрал двете страни, макар декларираното желание в първите си дни откакто стана министър, той каза единствено: " Очевидно липсва предпочитание в двете страни ".

Найден Тодоров каза и че е разговарял поотделно със семейството на Александър Морфов, с шефа на Народния спектакъл, с актьори, които поддържат двете страни. И със самия Морфов разговорях по телефона, поради здравословни аргументи не можахме да се забележим персонално, посочи той.

На упрека на Камен Донев, който твърдо стои в отбрана на Морфов, че е звънял на министъра, само че не е могъл да се свърже, Найденов изясни, че откакто заел поста, върнал телефона на законния му притежател - Софийската филхармония (която ръководеше дотогава).

" Звънял е в Софийската филхармония. Който ме търси на този номер, най-вече да си купи билет за концерт ", сподели още.

" Аз с Камен Донев бих се чул и видял, тъй като ужасно доста го почитам като артист, само че не знам какво още може да ми се каже на мен по тази тематика ", добави той и изброи всички диалози, които е провел.

  " Много е забавно, че доста по-често слушам въпроса - по какъв начин да си тръгне Васил Василев, а не питането - по какъв начин Морфов да се върне в Народния спектакъл. И ми идва на мен въпросът - какво е в действителност желанието на хората, този спор да се разраства или да бъде сподавен. Вече не съм сигурен ", продължи министърът  и с очевидното наблюдаване, че " един размирен Народен спектакъл не може да работи обикновено ".

На упреците, че е пасивен по проблема, че не реагира като уволни Василев, той сподели, че неутралитетът му не е негов избор.

" Министърът назнача шефа, само че не го избира. Това става от комисия, 13 членове, от тях единствено четирима от Министерството на културата в тази ситуация с Василев ", уточни Найден Тодоров.

И още:

" Министърът не може без юридически основания да маха шефа. Дайте ми пълномощия по мое виждане да назначавам и махам. И си представете - идващият министър, който има тежки политически пристрастия примерно, да стартира политическа чистка. Това ли желаеме? "

Министърът отхвърли да разяснява всъщност претекстовете за дисциплинарното уволняване на Морфов като сподели единствено, че заповедта е няколо страница, по нея да се произнесе съдът ".

На експлицитен въпрос Найден Тодоров въпреки всичко внесе уточнението, че Морфов към този момент не е на щат в театъра:

" Не е щатен режисьор, само че е режисьор, доколкото негови постановки не престават да се играят ".

Според министъра актьорите, които застанаха в отбрана на Васил Василев, не желали да приказват обществено по тематиката, тъй като не желали да бъдат подлагани на натиска на обществените медии, където абсурдът в Народния спектакъл е една от най-обсъжданите тематики.

" Отговорът се назовава обществени медии. Към мен, смятайки, че съм безпристрастен, имаше големи офанзиви. Представете си един артист, с тяхната душeвност, те са прочувствени хора, да излезе и да каже: " Аз съм в отбрана на шефа ". Мога да си показва за какво не желаят да излязат обществено ", сподели той.

Министърът изрази прочут оптимизъм, че Василев и Морфов могат да се схванат и още веднъж да работят дружно.

" В предишното съм виждал големи кавги сред хора на изкуството и година-две по-късно да работят дружно. Хората на изкуството са прочувствени ", изясни той.

Найден Тодоров разяснява и тематиката за политическите участия на шефа на Народния спектакъл, който е в управлението на партията на Красимир Янков " Българска прогресивна линия ", на тези избори част от обединението Левицата.

Бях доста сюрпризиран, че Васил Василев е в директорски орган на партия, сподели той и уточни, че счита този факт за проблем.

 „ За мен това е проблем и бях доста сюрпризиран, когато го разбрах на едно предходно изявление. Затова седнах да прочета законите. Това вършат хората в една естествена страна. Оказа се, че е законно той да бъде в директорски орган на политическа партия “, сподели Найден Тодоров и акцентира, че с неговия екип приготвят промени в закона, с цел да се оправи този пропуск.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР