Три важни социални решения взе управляващата коалиция днес. Първият ден

...
Три важни социални решения взе управляващата коалиция днес. Първият ден
Коментари Харесай

Първият ден от болничния няма да се плаща от догодина

Три значими обществени решения взе ръководещата коалиция през днешния ден. Първият ден от болничните да не се заплаща след 1 януари следващата година, минималната пенсия да стане 250 лв. от 1 юли и детската градина за обществено слабите деца да е безвъзмездна. Промените ще бъдат заложени в държавния бюджет преди окончателното му приемане в Народното събрание.


От 1 януари 2020 година първият ден от болничния няма да се заплаща и ще е за сметка на служащия се договориха в ръководещата коалиция. Без да стане ясно чие е предлагането, съдружните сътрудници го опазиха с претекст, че това е открита мярка в целия Европейски съюз. Смятат, че тя ще спре подправените болнични за удължение на почивните дни.
Красимир Каракачанов, вицепремиер: 18 милиона дни са болничните при няма 8 през 2013 година, както акцентира господин Симеонов. Това е логиката, всички знаем защо става дума. Пускаш болничен да си удължиш почивните дни, да ги слееш, само че не е редно това да тежи.
Според вицепремиера нарастването на минималната пенсия за стаж и възраст на 250 лева ще засегне към 800 хиляди души. Коалиционните сътрудници взеха решение още да внесат предложение в помощ на обществено слабите родители.
Валери Симеонов: За 4-, 5- и 6-годишните деца да бъдат наложително в детска градина, като надлежно страната ще поеме разноските за такси за тази група деца.
Критерият на кого ще заплаща страната ще е обвързван с приходите и всяка община ще дефинира децата, които ще получат безвъзмездна детска градина. Управляващите желаят и основаването на фонд от 70 милиона лв., с който ще се финансира строителството на детски градини и учебни заведения. Планират такава сума да се залага 3 години. С тези си решения съдружните сътрудници считат, че осъществят цели, заложени в програмата за ръководство.

Смятаме, че посредством разговор може да реализираме по-добри неща и това, което ни следва идната година, ни задължава да държим устойчиво ръководство на страната и да залагаме на устойчиво парламентарно болшинство.

От партия " Атака " разпространиха известие, в което споделят, че не са били поканени на съдружния съвет. Иначе щели да упорстват за осъществяване на предизборното заричане за минимална пенсия от 300 лв..
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР