Три важни събития дават облика на музей Етър“ през 2022

...
Три важни събития дават облика на музей Етър“ през 2022
Коментари Харесай

„Необходими са постоянство и усилия, за да се постигне нещо значимо“, заяви проф. Димитрова пред годишното събрание на музей „Етър“

Три значими събития дават образа на музей „ Етър “ през 2022 година – спечелването на огромната интернационална премия „ Жива “, оповестяването на мутафчията Христо Маринов за живо човешко богатство и реализацията на действия по плана „ РЕМО „ Етър “ – музей за изобретателен културен туризъм “.

На годишното заседание, в което взеха присъединяване всички чиновници на културната организация, беше показана информация, обвързвана с работата на музея през 2022.

От презентацията на зам.-директора доктор Ваня Донева стана ясно, че в РЕМО „ Етър “ се поддържат два музейни фонда – главен и научно-спомагателен, в които има общо 28 055 културни полезности. В научния списък на институцията има 701 документа.

Зам.-директорът доктор Ваня Донева осведоми, че инвентираните 952 културни полезности постъпват вследствие на работата на уредниците, с приоритет, ориентиран към обезпечаването на подготовката на идните експозиции.

Научноизследователската активност през 2022 година е разнообразна и обгръща разнообразни тематики. Представители на музея се включват в разнообразни по форма и наличие научни конгреси с отчети, известия и презентации – 22. През годината се следи увеличение на размера на научната продукция – оповестените книги, публикации и известия са 19. Темите са разнородни, свързани с музейна работа, етноложка проблематика, характерни занаяти, познания и умения, както и с исторически проблеми.

От изнесената по време на годишното заседание от ръководителя на отдел „ Културен мениджмънт “ Светлозар Тодоров информация излиза наяве, че за последните 12 месеца посетителите в музей „ Етър “ са 164 471 – с 19,2% повече от 2021 година и с 42,5% повече спрямо 2020. По отношение на 2019 година обаче, туристите са по-малко с 37,5%.

„ Ако тази наклонност се резервира, може да се чака резултата от 2019 година да бъде приближен през 2025 година Все отново, би трябвало да се има поради, че превъзмогването на световните последствия от Ковид пандемията не са завършили, изключително във въздушния превоз. В същото време войната в Украйна също оказва своето въздействие – високи цени на горива и ескалираща инфлация. Тези фактори оказват въздействие и върху обособения екскурзиант, при избора му на дестинация “, сподели Светлозар Тодоров по време на доклада си пред участниците в годишното заседание.

Българите, посетили музея през 2022 година са с 16,9% повече от миналата година – 158 352. Любопитно е, че този растеж не се дължи на туристите в категория „ възрастни “, а на учениците от 1 до 4 клас. При тях се следи скок от 225% или от 6 839 през 2021 година те са 22 229 през 2022. Пикът на техните визити – 8 915, е през месец юни, когато броят им доста надвишава този за цялата предишна година.

„ Добре е да се обърне внимание и на обстоятелството, че общия брой на учениците от 1 до 12 клас е 49 856 или 31,5% от българските туристи, факт който удостоверява нуждата от поддържането и поднасянето на новаторски форми, допълващи учебния учебен развой и опциите за креативна изява в музея. Чуждестранните туристи са 6 099 или 3,71% от общия брой гости. През 2021 година те са 2 500, което е растеж от 143,9%. Най-много са румънските туристи – 1 169. От Испания са 694, Полша – 532, Франция – 527, Англия – 506, Израел – 339, Германия – 258. Показателите са надалеч от тези през 2019 година, когато задграничните туристи са 29 441 и съставляват 13,02% от общия брой гости “, разяснява Светлозар Тодоров.

Главният счетоводител Мария Иванова напомни, че 2022 стартира без признат държавен бюджет, заради съставяне на ново държавно управление, надлежно липсва признат бюджет и за музея.

Финансистката на институцията посочи, че в този случай разноските се правят до размери на разноските за същия интервал на миналата година.

„ Това условие на закона, започнатите през миналата година действия, увеличената цена на ел. силата наложи мощно ограничение на разноските на музея в първите месеци и отсрочване на някой регулярни заплащания по контракти за второто тримесечие. Другите определящи във финансово отношение фактори и по-важни моменти през годината са инфлацията и продължаващите ремонтни действия “, осведоми Мария Иванова и добави, че финансовото положение на музея е положително, с помощта на взаимните старания на всички отдели.

„ В бъдеще положителните практики би трябвало да се утвърждават, като се доразвиват, само че и да се търсят нови благоприятни условия “, сподели в умозаключение Мария Иванова.

„ През цялата 2022 година работещите в техническата работа поставят грижи за всички обекти в РЕМО „ Етър “. В музея и региона към него целогодишно се отстранява сняг, шума и отпадъци. Чистят се комините на всички пространства и се зареждат с дърва работилниците и дюкяна. Два пъти главно се отстраняват наноси от захранващата вада, тревните площи се косят, отстраняват се остарели изсъхнали дървета, почиства се коритото на река Сивек, ремонтира се алейното осветяване, целогодишно се следят водните уреди “, върху това подчертава в презентацията си Бистра Димова, началник на административното звено и на техническата работа.

Тя оцени позитивно резултатите от работата на хигиенистите, които почистват откритите площи и експозициите.

Служителите, свързани с административното обслужване, измежду които са графичният дизайнер и IT-специалистът, съумяват да обезпечат работата на сътрудниците си от другите отдели.

Директорът проф. доктор Светла Димитрова счита, че екипът на музея е доста добре уравновесен. Тя посочи позитивната роля на специалистите, които са ангажирани с институцията. Светла Димитрова съобщи, че чака от чиновниците да работят интензивно за затвърждаване на достиженията от последните седем години.

„ Ако упоритата работа продължи, ще „ берем плодовете “ след няколко години, нужни са неизменност и старания, с цел да се реализира нещо значимо “, сподели преди закриване на годишното заседание проф. Димитрова.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР