Три училища и две детски градини във Варна ще получат

...
Три училища и две детски градини във Варна ще получат
Коментари Харесай

Варна получава нови 17,5 млн. лв. по ПВУ за ремонт и саниране на три училища и две детски градини

Три учебни заведения и две детски градини във Варна ще получат безплатна финансова помощ от 17,5 млн. лева по Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ) по процедура “Модернизация на просветителна среда “.

По три от договорите се  предвиждат главен ремонт, ограничения за енергийна успеваемост и ограничения за налична среда на ОУ „ Йордан Йовков “, ОУ „ Св. Св. Кирил и Методий “ и ОУ „ Добри Чинтулов ".

ОУ „ Добри Чинтулов “ е най-голямото главно учебно заведение в регион „ Младост “, в което на две смени учат близо хиляда  ученици от първи до седми клас в 39 паралелки. Договорът е за  основен ремонт, изолации,  изграждане на външен асансьор. Ремонтът планува промяна на външната дограма, цялостна топлоизолация и замяна на подовите настилки, вътрешен ремонт. Ще се построи и STEM /Science, Technology, Engineering, Math/- среда в учебното заведение, при която се  комбинират другите предмети, тъй че те да са използвани в действителния живот. Стойността на плана е близо 4,5 млн. лева

ОУ Йордан Йовков

На същата стойност – близо 4,5 млн. лева, е планът за саниране и налична среда на ОУ „ Йордан Йовков “ . В него третият етаж ще бъде преустроен за обезпечаване на STEM среда, ще има замяна на  външната дограма, монтиране на  фасадна система с топлоизолация и  каменна обшивка, с цел да се  постигне клас „ А “ на енергийна успеваемост. Ремонтът включва и ограничения за понижаване  разходите за отопление. Ще бъдат построени всички детайли за налична среда, в това число и нов асансьор.

ОУ Св. Св. Кирил и Методий

Третото учебно заведение, което ще получи безплатна финансова помощ от близо 4,5 млн. лева, е ОУ „ Св. Св. Кирил и Методий “ . В него ще бъдат ремонтирани образователните стаи, коридорите, санитарните възли и фасадната  топлоизолация и ще се извърши  подмяна на дограма, хидро - и топлоизолация на покривни структури, подове и други Предвидено е създаване на фотоволтаична електроцентрала (ФЕЦ) за лично ползване, която ще е на покрива на главната постройка.

Ремонт ще има и в пространството пред централния вход, с цел да се усъвършенства достъпът до постройката. И в това учебно заведение се планува създаване на STEM среда.

ДГ 17 Д-р Петър Берон

Община Варна чака покана за сключване на още два контракта за финансиране по НПВУ. Те плануват съществени поправки и саниране на две детски градини - близо 2 млн. лв. за ДГ №17 „ Д-р Петър Берон “ - за  изграждане на външен асансьор, надстрояване на топла връзка, надстрояване и продължение на тераса над физкултурен салон и създаване на британски двор, газифициране на постройката и монтиране на фотоволтаична централа;

ДГ 18 Чайка

Други 2 млн. лева са планувани за ДГ №18 „ Чайка “ , в която ще се направи  топлоизолация на фасадата и покрива, замяна на дограма, обшивка на  басейна, ремонт на  помещенията на детските групи,  подмяна на ВиК и електрическата съоръжения, както и котелната уредба.

СУХНИ Константин Преславски, филантропичната гимназия

Припомняме, че в края на 2023 година кметът Коцев подписа други два контракта за 17 млн. лева безплатно финансиране по НПВУ. Със средствата ще бъде издигнато ново четириетажно крило на ОУ „ Добри Чинтулов “ , нова зала за танци и спорт за  СУ за ХНИ „ Константин Преславски “ и ще се ремонтира средношколското общежитие „ Михаил Колони “.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР