Три Световни титли спечелиха днес националите ни по кикбокс на

...
Три Световни титли спечелиха днес националите ни по кикбокс на
Коментари Харесай

Калина Бояджиева с исторически световни титли и рекорд в кикбокса

Три Световни трофеи завоюваха през днешния ден националите ни по кикбокс на шампионата на планетата, който се организира в Албуфейра (Португалия).

Носители на златен орден станаха Калина Бояджиева и Кирил Илиев. Двамата са феномен както в кикбокса, по този начин и в таекуондото, тъй като печелят отличие след отличие в последните три години.

17 годишната Калина сложи на колене международния кикбокс в категория над 70 кг откакто стана шампионка в стиловете пойнтфайтинг и киклайт контакт и усъвършенства върха на интернационалната федерация WAKO за най-бърза победа. Бояджиева завоюва Световната купа на киклайт, откакто натрупа 10 точки преднина над съперничката си от Швеция Линеа Екман. Реферът спря мача на 47,6 сек. от началото на срещата и присъди успеха на дебютантката ни при дамите Калина Бояджиева.

С този успех „ детето знамение “ влиза историята на родния кикбокс, като първата жена притежател на две Световни трофеи на едно съревнование в стиловете на татами от старта на тяхното упражняване в България през 1992 година След 31 години възпитаничката на състезателен клуб „ Масару “ с треньори Иво Деспотов и Стефан Костадинов стана първата българска кикбоксьорка не с една, а с две трофеи при дамите на татами. Рекордът й може да стане величествен, тъй като в събота Бояджиева ще излезе за своя трети край в Албуфейра. Тя ще спори за златния орден в стила лайт контакт, кат. над 70 кг. против Сташа Липник (Словения). Равносметката за Калина е 2 международни трофеи при дами, 4 международни трофеи при девойки и 4 европейски трофеи.

При мъжете на татами Кирил Илиев стана Световен първенец, откакто на финала в кат. До 57 кг. жанр лайт контакт победи испанеца Анксо Видял.

Това първа купа за България при мъжете на татами от 15 години насам. Последният ни международен първенец бе Емануил Йорданов през 2008 година

Възпитаникът на състезателен клуб „ Скаптопара “ Благоевград с треньор Тодор Козладеров взе и бронз в другият жанр киклайт контакт, където отстъпи във полуфинала на Адам Тоуси (Италия).

Интересен факт е, че Илиев е единственият играч в категория до 57 кг. който е с 2 кг по-лек. Винаги играе с доста по-тежки съперници, които слизат от 63 кг на 57 кг.

От Световни шампионати Кирил Илиев към този момент е притежател на Световна купа, повторен сребърен медалист, има и един бронз. Той има и две Европейски трофеи.

В таекуондото Илиев е Световен първенец от тази година и има рекордните пет следващи Европейски трофеи.

Два сребърни медала за България през днешния ден завоюваха кикбоксьорките ни Кристина Николова и Моника Петкова.

Утре за купите ще борят още 4-ма родни кикбоксьори. Това са:

Иван Кръстанов - край на киклайт контакт, кат. 79 кг

Кристина Николова - край киклайт контакт, кат. -50 кг.

Анелия Тодорова - край на киклайт контакт кат. -55кг.

Калина Бояджиева - край лайт контакт, кат. над 70 кг.





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР