Три сценария за срока на постигане на колективен имунитет представи

...
Три сценария за срока на постигане на колективен имунитет представи
Коментари Харесай

Костадин Ангелов с 3 сценария за постигане на колективен имунитет

Три сюжета за периода на реализиране на групов имунитет показа министърът на опазването на здравето н в оставка проф. доктор Костадин Ангелов. Песимистичният е за края на месец август, реалистичният за края на юли и оптимистичният за края на юни.
Според Ангелов би трябвало да бъде удължено с 1 месец. За липса на ограничения може да се мисли при 65-70% ваксиниране с двете ваксини, когато дружно с преболедувалите хората с имунитет у нас ще станат 3 млн. души, изясни още министърът в оставка. Той осведоми още, че се възнамерява разхлабване на ограниченията в театрите, където да се разреши 50% наличие.  
 Пореден спад в броя на новите случаи, над 300 000 са към този момент оздравелите от ковид у нас Пореден спад в броя на новите случаи, над 300 000 са към този момент оздравелите от ковид у нас
Броят на новите случаи на коронавирус отбеляза следващ спад и като безусловно число, и като %. 2185 са новооткритите сл...
Проф. Ангелов съобщи, че няма данни за умряли след слагане на втора доза против ковид. 
" Справяме се и с третата вълна на , което значи, че взетите ограничения бяха навременни, пълноценни и дадоха резултат. Здравната ни система устоя, макар сензитивно по-големия напън. За огромно страдание, загубихме и продължаваме да губим човешки животи. Това е най-голямата тежест, която ще продължим да носим като лекари. Ние не помним броя на излекуваните пациенти, а единствено тези, които сме изгубили. 14 708 са изследваните проби за деня. 2 186 са нови случаи, което прави 14,9% от всички нови проби. 261 са новохоспитализираните със междинна възраст 54 години. 71 лица са под 19-годишна възраст. 9 523 са в лечебните заведения, като наклонността за понижаване на приетите в болница е трайна. 811 са настанени в интензивните структури. ", съобщи министърът.
По думите му ще изминат няколко седмици до момента в който се усети сензитивно намаляването на броя на приетите в болница. Той добави, че това ще бъде резултат от спада в заболеваемостта.
" Обърнахме наклонността - над 18 000 са излекуваните за последната седмица, а новозаразените са 15 000.  Тенденцията за понижаване на приетите в болница е трайна по области. Намалява и заетостта на леглата ", заяви още той.
" За месец април ще получим 324 000 дози ваксини - това ще разреши да вършим по 20 000 имунизации дневно. Престои да получим и огромни доставки от Пфайзер през април и май и юни, като до лятото можем да вършим по 55 000 имунизации дневно ", разкри здравният министър.
 Сбогом на Националния действен щаб Сбогом на Националния действен щаб
Националният действен щаб (НОЩ) се трансформира във значим фактор в живота на българите през последната година. Месеци наред нетърпеливо с...
" Логично бе да се разформира , тъй като пристигна края на мандата на това държавно управление. Нека да се спре с политиката и да не се търси, да не се търсят задни мисли в тази заповед. Брифингите не престават. Следващият министър председател ще реши органът, който ще наеме за коронакризата ", сподели министърът в оставка.
По отношение на 14-дневната от ковид, която е 24 на 100 000, сме на второ място в Европейски Съюз след Унгария, която е с 37 и на второ място на Балканския полуостров след Северна Македония. Това сподели основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.
" 14-дневната заболеваемост в България е 570 на 100 000 души. В последните дни тя е към 515, 520 и се надявам в идната седмица в страната да падне под 500 на 100 000. Това ни отрежда 11-то място измежду страните в Европейски Съюз и Европейското икономическо пространство, като преди нас са Унгария, Кипър, Полша, Швеция, Франция, Естония, Словения, Хърватска, Нидерландия и Чехия. Това ни отрежда 4-то място на Балканския полуостров след Турция, Сърбия и Северна Македония ", добави Кунчев.
Той заяви още, че в страната разликите сред областите към този момент не са фрапантни: " Хубавото е, че половината от страната е със заболеваемост под 500 на 100 000. С най-висока заболеваемост продължава да е София-град с 837, Варан – 816, Русе – 756, Перник – 725, София-област – 706 и Бургас – 680. Най-ниска е заболеваемостта във Видин – 327, Разград – 328, Кърджали – 420, Пазарджик – 448, Габрово – 455. "
Очаквайте детайлности!
 Министър Ангелов и доцент Кунчев ще продължат да осведомят обществото за COVID-19 Министър Ангелов и доцент Кунчев ще продължат да осведомят обществото за COVID-19
Министърът на опазването на здравето в оставка проф. Костадин Ангелов и основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев ще продължат да...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР