Три седмици след стачката в рафинериите, която доведе до недостиг

...
Три седмици след стачката в рафинериите, която доведе до недостиг
Коментари Харесай

Париж на протест заради инфлацията и недостига на гориво, полицията извади палки и сълзотворен газ

Три седмици след стачката в рафинериите, която докара до дефицит на гориво в цяла Франция, десетки хиляди протестиращи излязоха на шествие в Париж, допълвайки възходящата картина на неподчинение и яд поради инфлацията, оповестиха локалните медии.
Още по темата
Демонстрацията против възходящите разноски за живот в неделя беше свикана от лявата политическа съпротива и ръководена от водача на партията " Неподчинена Франция " (LFI) на Жан-Люк Меланшон.

Силите за сигурност на няколко пъти използваха сълзотворен газ и палки, откакто бяха замеряни с предмети, а няколко магазина и най-малко една банка станаха обект на нахлуване от страна на анархисти.

Някои от протестиращите носеха жълти жилетки - знак на постоянно насилствените антиправителствени митинги през 2018 година, които разклатиха държавно управление на президента Еманюел Макрон.

Противниците на Макрон се надяват да се възползват от инерцията, основана от недоволството в рафинерията, което стартира в края на септември.

Няколко френски профсъюза, само че не всички, оповестиха народен ден на стачки във вторник, който се чака да засегне автомобилния превоз, влаковете и обществения бранш.

Организаторите обявиха, че в неделното шествие са взели участие 140 000 души, само че съгласно полицията са били към 30 000.

Стачките и митингите се следят от близко от държавното управление, което се стреми да одобри през идващите няколко месеца извънредно противоречива смяна в пенсионната система.

 Снимка: БТА

Макрон, който завоюва преизбирането си през април, даде обещание да вдигне възрастта за пенсиониране от 62 години, като промяната е планувана преди края на зимата.

" Наистина съм обезпокоен ", съобщи един от депутатите от ръководещата партия пред Агенция Франс Прес предходната седмица при изискване за анонимност. " Трябва да намерим път сред нуждата от промени и обстоятелството, че хората са разбунени и изтощени ".

Четири от седемте рафинерии във Франция - всички благосъстоятелност на основаната в Париж енергийна група TotalEnergies - останаха блокирани в неделя.

 Снимка: БТА

В петък френската компания разгласи, че е постигнала съглашение за заплащането на труда с двата най-големи синдиката, представляващи личния състав в рафинериите й, което усили очакванията за преустановяване на недоволството. Но твърдолинейният синдикат CGT отхвърли да го одобри.

Персоналът на две други рафинерии, благосъстоятелност на американската група Esso-ExxonMobil, се върна на работа в края на предходната седмица, само че за нормализиране на активността там ще са нужни най-малко две седмици, обявиха от компанията.

Около една трета от бензиностанциите в страната имат проблеми с доставките, което значи, че водачите постоянно чакат с часове, с цел да заредят гориво.

Носителката на неотдавнашната Нобелова премия за литература Ани Ерно и още 60 персони от региона на изкуството и публичния живот също приканиха хората да се причислят към шествието в взаимно писмо.

In Paris autumn is already very hot. Soon it will be everywhere. Europeans don't want to starve and freeze for Zelensky.
— RadioGenova (@RadioGenova)
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР