Три седмици ще продължи циганското лято тази година. Това прогнозира

...
Три седмици ще продължи циганското лято тази година. Това прогнозира
Коментари Харесай

Три седмици сирмашко лято!

Три седмици ще продължи циганското лято тази година. Това предвижда пред " България Днес " метеорологът Петър Янков.

" Според националния календар циганското лято стартира на Димитровден (26 октомври), само че ние към този момент сме в топлия интервал без превалявания. Тази година ще продължи по-дълго от минали години. Прогнозите сочат, че до 13-16 ноември няма да има превалявания. В последните дни на октомври бързо ще преминат облаци, само че без валежи. Времето трайно ще се задържи изсъхнало, а дневните температури ще варират от 20 до 25 градуса ", изясни пред вестника Янков.

По думи на метеоролога най-топлият ден от циганското лято ще бъде идният вторник - 25 октомври, тогава оптималните стойности ще бъдат от 23 до 28 градуса за цялата страна.

Значително стопляне идва и през днешния ден, като денем ще се радваме на 25 градуса, въпреки сутринта температурите да са в ниските стойности от 0-6 градуса. Утре и в петък следва напълно леко захлаждане с повишение на облачността по Черноморието, само че събота топлото за сезона време се завръща.

" В неделя ще е още по-горещо, тъй че предлагам този ден за феновете на преходите в планините ", сподели още Янков, който предложи да не бързаме да се настройваме за зимата. Експертът разяснява, че към този момент топлофикациите нямат съображение да пускат парното, защото междинните температури за денонощие не са под законовите стойности. Топлоподаването обичайно стартира при настъпването на три поредни дни със междинна температура под 12 градуса.

Циганското (наричано още " сиромашко " ) лято е интервал на топло и изсъхнало време в края на октомври и началото на ноември. От позиция на метеорологията това е време на устойчиви антициклони. Според националната метеорология сиромашкото лято може да стартира от Димитровден и да продължи до към 40 дни по-късно. При по-продължително стопляне през този интервал може да се следи аномален още един разцвет на някои растения, които по принцип цъфтят единствено по един път в годината. През последните години по отношение на климатичните промени циганското лято не е изключение, а по-скоро предписание.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР