Три са възможните сценарии за минималната работната заплата от следващата

...
Три са възможните сценарии за минималната работната заплата от следващата
Коментари Харесай

Ще стане ли 940 лв. минималната заплата?

Три са вероятните сюжети за минималната работната заплата от идната година, съгласно специалистите на КНСБ. Според прогнозите вероятният размер на минималното заплащане за следващата година е от924 до малко над 1000 лв..

Изчисленията са направени въз основата на признатия от Народното събрание автоматизиран механизъм за определянето на минималната заплата като 50% от междинната брутна за страната.

Оптимистична, реалистична и песимистична – това са трите прогнози на Института за обществени и синдикални проучвания и образование към КНСБ за размера на минималното заплащане от идната година.

Формулата, на която се стъпва за пресмятане взима последните 2 тримесечия на миналата година и първите две тримесечия на настоящата. Всяка последваща календарна година размерът на минималното заплащане ще се дефинира до 1 септември на настоящата.

Оптимистичната прогноза се базира на повишаването на междинната работна заплата за последните 12 месеца през 2022 година

При песимистичната прогнозасе залага на избран спад с половин % на междинното заплащане за първото тримесечие и растеж от % и половина за второто.

При реалистичния вариантот КНСБ условно одобряват повишаване на междинната заплата през първото и второто тримесечие със надлежно 4% и 5%.

Преди дни финансовото министерство разгласи, че се планува минималната заплата следващата година да доближи 940 лв..
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР