Три са медикаментите, които липсват в момента на нашия пазар.

...
Три са медикаментите, които липсват в момента на нашия пазар.
Коментари Харесай

Д-р Симидчиев: Три медикамента липсват в момента у нас, проблем е износът им

Три са медикаментите, които липсват сега на нашия пазар. Два от тях са инсулини, а един – мултиензимен препарат. „ И трите медикамента са част от лечебната скица на хора, които имат съществени болести “, уточни пред Нова телевизия пулмологът и зам.-председател на здравната комисия в Народното събрание доктор Александър Симидчиев, който изнесе данните от последната информация на Здравното министерство, изпращана в Комисията по опазване на здравето в Народното събрание ежеседмично.

Осем пък са медикаментите, сложени в забранителния за експорт лист, осведоми той.

Д-р Симидчиев акцентира на част от казуса за дефицита и неналичието на лекарства, като се спря главно на износа им.

„ Защото част от неналичията се дължат на това, че лекарства, които са с релативно ниска цена в България и по-висока цена в чужбина, се изнасят за сметка на потребностите на българските жители “, разяснява пулмологът и съобщи изрично, че импорт на тези лекарства в България има.

„ Начинът, по който се образуват цените в България е законово избран и той е един от ниските в Европа, заради което тези лекарства влизат в България на по-ниска цена, в сравнение с в някои от западните страни. И тогава някой безсъвестен може да вземе тези лекарства, нужни за българските пациенти, да ги изнесе и да ги продаде на по-висока цена. Това е част от казуса, който се случва сега. Иначе за доставки всеки един от притежателите на позволение за приложимост се грижи медикаментите, за които той е получил позволение за приложимост, да бъдат налични на нашия пазар “, съобщи още доктор Симидчиев.

Той разяснява и информацията, че ръководителят на здравната комисия проф. Костадин Ангелов е сезирал ДАНС и Министерство на вътрешните работи за казуса с изчезналите медикаменти.

„ Задействането на ДАНС и Министерство на вътрешните работи е само в крайната фаза, т.е. установявайки, че има подобен проблем, да се разбере кой е отговорен за този проблем и има ли непозволени дейности, които могат да бъдат глобени. Защото приоритет на нашето опазване на здравето са потребностите на българските жители – те би трябвало да бъдат изцяло покрити и не може да се позволява да се прави отклонение на нужни лекарства “, уточни доктор Александър Симидчиев.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР