Три руски военни кораба са пристигнали в Куба, съобщава .

...
Три руски военни кораба са пристигнали в Куба, съобщава .
Коментари Харесай

Seznam Zprávy: За втори път в рамките на няколко седмици руски военни кораби са край бреговете на Куба

Три съветски военни кораба са пристигнали в Куба, оповестява. Това е второто съветско морско пътешестване до крайбрежията на Острова на свободата през последните два месеца. Кубинците нарекоха визитата " историческа процедура " и проява на другарство и съдействие.

Три съветски военни кораба навлязоха в кубински води в събота. Очаква се военноморските сили, които се състоят от образователен транспортен съд, патрулна фрегата и танкер за презареждане, да останат в кубинското пристанище Хавана до 30 юли. Това заяви организация АП.

Куба посрещна флотилията, която се назовава Балтийска, с церемониален залп от оръдия. Според АП идването на флотилията е зарадвало локалните поданици. В събота кубинци се разхождаха по кея и гледаха съветски военни кораби. Според управляващите всички ще бъдат позволени на палубата на съветския образователен транспортен съд " Смолни " в неделя и понеделник.

Представители на кубинското министерство на защитата нарекоха идването на съветските военни кораби „ историческо обучение “ и демонстрация на „ другарство и съдействие “. Нито кубинското, нито съветското държавно управление обаче не прецизираха задачата на тази акция.

Руските кораби идват единствено седмици откакто друга ескадра съветски военни кораби, в това число атомна подводница, посети Хавана предишния месец като част от планувани военни учения.

Американците следиха от близко военните учения в средата на юни и оповестиха, че четирите кораба не съставляват действителна опасност. В този миг специалистите нарекоха карибското корабоплаване на военни кораби алегорична проява на мощ, която Русия направи в отговор на продължаващата поддръжка на Украйна от Запада и Съединените щати.

Русия е дълготраен съдружник на Куба. Въпреки че Куба не е основна цел на съветската външна политика, специалистите споделят, че Русия гледа на Куба (с пристанище единствено на 100 благи от Флорида) като на стратегически значима. Страните ускориха своите политически и стопански връзки през последните години, изключително когато Русия се пробва да разшири дипломатическата поддръжка за интервенцията си в Украйна, а Хавана се пробва да обезпечи всякаква икономическа помощ.

Куба неведнъж се е въздържала при гласоподаване на резолюциите на Организация на обединените нации за Украйна и се е въздържала да подлага на критика въоръжения спор, стартират от Москва. Русия продава огромни количества нефт на Куба, която страда от спиране на електрозахранването поради икономическото ембарго на Вашингтон.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР