Три русенски момичета оплетоха най-дългата мартеница в света, с която

...
Три русенски момичета оплетоха най-дългата мартеница в света, с която
Коментари Харесай

В Русе оплетоха най-дългата мартеница в света

Три русенски девойки оплетоха най-дългата мартеница в света, с която на 1 март ще окичат Дунав мост сред Русе и Гюргево, съобщи БГНЕС.

Седмокласничките Мирослава Ивайлова, Анастасия Великова и Славена Дачева са работили по необикновената мартеница в продължение на една година. В момента творбата им е дълго 8,5 км, заради което ще се наложи да опашат с него моста на няколко пъти, защото оборудването е към 3 км.

Идеята за гигантската мартеница била подхвърлена от преподавателя по изобразително изкуство Стефан Петров, който насърчил девойките в заниманията им с декоративно изкуство. Ученичките приели задачата съществено и последователно стигнали до рекордната дължина. Самите девойки описват, че за направата на най-дългата мартеница в света е трябвало доста неизменност и непримиримост. Признават, че от време на време им се е желало да се откажат, най-много при измерването на изплетените конци в бяло и алено. На ден всяко момиче прави по към 20-30 метра от мартеницата. Материалите си купуват сами и употребяват свободното си време, с цел да работят.

На 28 февруари ще бъде направено формалното замерване, с цел да влезе русенското достижение в Книгата на върховете на Гинес. Предишният връх също е български – подложен е на 1 март 2011 година в Нова Загора, където мартеницата е била дълга 5 км 30 м 30 см.

На 1 март русенските възпитаници ще обтегнат своята мартеница през Дунав мост със съдействието на румънски връстници и локалните управляващи. От българска и румънска страна ще бъдат сложени надлежно Пижо и Пенда като знак на другарството.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР