Три процента дефицит е напълно допустим. Аналогиите със семейния бюджет

...
Три процента дефицит е напълно допустим. Аналогиите със семейния бюджет
Коментари Харесай

Георги Ганев: Да мислим повече за инвестициите, 3% дефицит е напълно допустим

" Три % недостиг е изцяло позволен. Аналогиите със фамилния бюджет - да харчиш колкото получаваш, не са напълно верни, по-скоро бих дал образец с вложенията в бизнеса. "

 

Така депутатът от Политическа партия - Демократична България Георги Ганев разяснява проектобюджета за идната година и полемиките, които плановете на Асен Василев породиха по време на разискването в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Според него може да имаме и 0% недостиг, само че тези, които дават такива предложение, не споделят от кое място да бъде кратко.

 

Ганев е безапелационен, че на съвещанието на комисията е имало конфликт на визии.

„ Едната страна – Министерството на финансите, показа визия, съгласно която по този начин препоръчаният бюджет по-скоро ще подкрепи българите да станат по-производителни и оттова да получават по-големи приходи. От друга страна е визията, която най-убедително показа Красимир Вълчев, че има заплаха това да е илюзорно благосъстояние вид гръцкото преди тяхната бюджетна рецесия от преди 12 години. Аз намирам това за законен конфликт. Разбира се казаното от шефа на Българска народна банка и от Фискалния запас също не би трябвало да се не помни. Да се приказва, като господин Тошко Йорданов, че при 3-процентни дефицити нещо ще се случи финансово и ще изпадне в рецесия вид 1996-97, не мога да приема, тъй като 3% не е 13-15-18% недостиг ”, сподели Ганев.

" Ако президентът наложи несъгласие на бюджета, което ще бъде невиждано, тъй като Конституцията не планува въобще президентът да има право на мнение за бюджета на страната, в случай че не опонира на Конституцията по някаква линия, най-вероятно допустимо най-бързо ще се свика изключително съвещание, с цел да го преодолеем. Но ще затрудни живота най-вече на общините. Никоя община не може да одобри своя бюджет преди държавния. Вето се преодолява, няма да е за пръв път ", разяснява рецензиите на Румен Радев той.

" 6 милиарда и 200 млн. лева е плануваният недостиг, апелирам Румен Гечев от Българска социалистическа партия да каже къде тъкмо да бъде отрязано, с цел да има 0 % недостиг. Дори сътрудниците от ИПИ продложиха недостиг от 1,5% и споделиха от кое място тъкмо да се отреже ", продължи Ганев, разяснявайки рецензиите на социалиста и различния бюджет на Института за пазарна стопанска система.

По мотив опцията да се реже от заплатите на администрацията, Ганев сподели, че има редови чиновници, които получават повече от реководителите си, само че и други, които са със напълно ниско заплащане и в превъзмогването на тези диспропорции би трябвало да вървят промените.

" Една от промените, които няма да видите в бюджета, само че е доста значима, е, че за държавните поръчки за възстановяване на инфраструктрата, към този момент се появяват 7-8 претенденти - нещо, което до момента го нямаше ", продължи икономистът.

Основната причина нашите служащи да са по-производителни в чужбина е, че там самичък доста по-добре оборудвани с машини, счита той. Когато има по-голяма сигурност за осъществяването на контракти, ще има и повече вложения, сподели Георги Ганев.

Ако общините вдигнат данъчната оценка, само че нямат потенциал да си съберат парите, доста хора може да търсят малки врати, т.е. вместо да изпишат вежди, ще извадят очи, сподели Ганев. Той подчертава върху това, че има голяма разлика сред общините и напомни концепцията си, че някои общини би трябвало да се обединят.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР