Три присъди има генерал Кирчо Киров по три дела срещу

...
Три присъди има генерал Кирчо Киров по три дела срещу
Коментари Харесай

Ген. Кирчо Киров пред bTV: Проблемът с ЧЕЗ е свързан с националната сигурност

Три присъди има военачалник Кирчо Киров по три каузи против него. Нито едно от делата, обаче, против някогашния началник на разузнаването не е завършило и няма влезнала в действие присъда. Какво се крие в кориците на тези каузи - не е ясно поради тяхната секретност. От края на февруари шпионин номер едно е под домакински арест.

Пред bTV той съобщи, че все пак ще откри метод да потвърди невинността си. Мярката за неотклонение му беше наложена, откакто военният съд го осъди на 15 години затвор за заграбване на 5,1 млн. лева от бюджета на разузнаването. Присъдата не е влезнала в действие.

С ген. Кирчо Киров в дома му беседва Канна Рачева:

– От какъв брой време живеете под домакински арест?

– От 21 февруари актуалната година съм в изискванията на домакински арест, когато от чиновници на 6-то Районно ръководство на полицията ми беше предоставено определението на Военно-апелативния съд.
Унизително е, аз имам самочувствието на български офицер, на български военачалник без значение от всички обвинявания, които са отправени към мене, без значение от присъдите на първа инстанция, които съм получил, аз не преставам да пребивавам с това самочувствие и с това мнение за себе си – чувството за вътрешно достолепие.

– Вие няколко пъти казвате, че делата не са истински…

– Делата са политически – съответните реализатори са известни. На първо място това е моят правоприемник Драгомир Димитров, погледнете неговите политически ментори и ще разберете кои са политическите поръчители.

– Преди две седмици някъде Тодор Бояджиев сподели по bTV, че България е употребила много фамилии, които са били внедрявани в непознати страни, с непознати имена – по този начин нареченото незаконно направление в разузнаването, което към този момент го няма. България обаче, носи отговорност за тези хора.

– Това несъмнено е по този начин. Става дума за хора, които са сложили целия си умишлен живот в активност, в услуга на ползите на страната

– Има ли още живи такива хора?

– България имаше мощно направление незаконно разузнаване. Това, което сигурно мога да кажа и би трябвало да се знае, че отговорностите на страната към тези хора завършва с тяхната физическа гибел, а не с преустановяване на съответната оперативно-информационна активност с тях.

– Тоест грижи се за живота им, за здравето им, заплаща им?

– Пак споделям, желае ми се да имам вяра, че това е по този начин.

– След като им се заплаща, от кое място идват тези пари?

– Всички средства, с които аз съм работил, разноските, които съм утвърждавал, са от бюджета на Националното разузнаване.

– От 2007 година до 2011 година вие сте отчел с подправени фактури над 5 млн. лева за такава активност, твърди Военната прокуратура. Давани ли са тези пари за незаконни шпиони?

– И тогава, и в този момент съм вярвал и имам вяра, че тези пари са отишли по своето действително предопределение

– Това ли е техния път?

– Не ме дърпайте за езика, няма да ви отговоря на този въпрос. Аз не съм съставял съответно нито един документ. Нито един.

– Добре, има ли някъде най-малко един документ, който да потвърди, че тези суми са от бюджета и те са употребявани, с цел да извърши България своя дълг към тези хора?

– Да, това е задоволително ясно обяснено в страниците на делото.

– Има ли сега национално разузнаване в България?

– Знаете ли, за националното разузнаване мога да приказвам до 2012 година, когато бях шеф. Изкушавам се от мисълта, че доста положителни неща от предишното са непокътнати. Но по какъв начин се е развило и какво съставлява сега българското разузнаване във типа на Държавна организация за разузнаване, нямам визия.

– Вашето мнение, съгласно Вас да е застрашена сега националната ни сигурност?

– В своята целокупност аз не мисля, че тя е застрашена, само че в обособени аспекти съществуват евентуални закани. Проблемът с ЧЕЗ също е един от проблемите с националната сигурност, защото касае една четвърт от популацията. Това са евентуални закани.

– Заплаха е абсурдът с ЧЕЗ или самото развиване?

– Възможността това развиване да докара до проблеми в енергийното доставяне на популацията.
Аз помня, ние сме го правили, до момента в който аз ръководех националната разследваща работа, изследване на евентуални вложители, изследване на евентуални купувачи на стратегически за България обекти.
Сериозна практическа помощ, която разузнаването оказа на страната беше при приватизирането на банка ДСК, когато ние получихме стратегически значима информация за позициите на обособените съперници и въз основата на нашата информация беше определен купувачът на банка ДСК.

– А проучвали ли сте ЧЕЗ?

– Нямам спомен да сме проучвали ЧЕЗ, само че спомените ми в енергетиката ме водят към 2009 година, когато беше рецесията с газоснабдяването на България. Тогава към националното разузнаване бяха заложени значими въпроси, на които аз персонално отговорих и това е самата истина, че надалеч преди възникването, месеци преди възникването на тази рецесия, разузнаването е предизвестило за опцията и времевите параметри, в които такава рецесия може да се развие.

-->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР