Три примерни графика за редуване на присъствено с дистанционно обучение

...
Три примерни графика за редуване на присъствено с дистанционно обучение
Коментари Харесай

МОН пуснаха трите варианта за учениците как ще учат до Коледа

Три примерни графика за периодично повтаряне на присъствено с отдалечено образование до Коледа е изпратило просветителното министерство до учебните заведения. Според тях учениците би трябвало да прекарат не повече от 10 поредни образователни дни у дома и най-малко две седмици присъствено в класните стаи.

„ Обмисляме периодично повтаряне, тъй като не чакаме усъвършенстване на обстановката.

Предложили сме примерни графици, учениците би трябвало да се върнат и да се видят с учениците и учителите. Не е уместно едни и същи деца да се застояват до Коледа в електронна среда. Обсъдихме с общините, че е уместно графикът да стартира след 1-2 седмици, до момента в който се възстановяват стойностите. ”, изясни предходната седмица просветният министър. В най-засегнати от пандемията области учениците от прогимназиален и гимназиален ще учат от у дома до края тази или и идната седмица. След това графиците на МОН ще могат да се ползват за учащите се от 5-и клас нагоре. В останалите области, където учениците учат присъствено, това може да се случва с периодично повтаряне.Примерните графици на МОН обгръщат интервала от предишния четвъртък до 23 декември (б.а.- в графика седмицата се брои от четвъртък до сряда).

При първия вариант учениците от 5-и до 12-и клас би трябвало да прекарат общо 40% в отдалечено образование и трите дни преди Коледа всички ще се учат в клас. Най-много в онлайн среда ще учат 6-и, 11-и и 12-и клас – общо три седмици. Останалите три ще бъдат на място в класните стаи. 43% от часовете на 9-и и 10-и клас също ще преминат пред преносимия компютър или телефона и платформите за отдалечено образование. Само с две седмици онлайн уроци или 33% общо пък ще бъдат седмокласниците. Осми и пети клас ще имат по една цялостна седмица в отдалечено образование плюс 17 и 18 декември. Така съгласно тази график първата и третата седмица, както и първите два дни от шестата седмица половината децата ще учат от у дома, а втората, четвъртата и петата – 38% от тях.

При вторият вариант онлайн уроците са 49% от образователното време, а трите дни преди Коледа учениците ще бъдат у дома. Според това предложение 5-и и 12-и клас карат една седмица в клас, по-късно две седмици отдалечено, последвани от две присъствени плюс 17 и 18 декември. 6-и и 11-и пък стартират с две цялостни седмици у дома, две присъствени и още две онлайн. Седмокласниците пък имат две седмици в клас, две у дома, 7 образователни дни на място и 3 онлайн. МОН предлага осми клас ще учат онлайн единствено от 26-и ноември до 2 декември и преди Коледа. 9-ти и 10-и клас почват със седмица от у дома, от 19-и ноември до 2 декември са на място в класните стаи, а по-късно една седмица още веднъж онлайн. До края на годината съгласно този вид 9-и клас учи на място и сред 9-и и 16-ти декември, а десетокласниците единствено на 17-и и 18-ти.

Според третото предложение от 12-и до 18-и ноември в учебно заведение ще учат 5-и, 8-и, 9-и и 10-и клас. Следващата 5-и, 9-и и 10-и клас минават отдалечено, а с 6-и продължава с онлайн уроците. От 26-и ноември до 2 декември в класните стаи ще са единствено 6-и, 7-и, 11-и и 12-и клас. Между 3-и и 8-и декември онлайн са 7-и, 8-и, 11-и и 12-и клас, а от 9-и до 16-и са 6-и, 7-и, 11-и и 12-и. на 17-и и 18-и декември в класните стаи ще бъдат единствено 6-и, 7-и, 11-и и 12-и клас, а до края на годината към тях се причисляват всички възпитаници.

Според просветителния министър би трябвало да се следва правилото на приоритезация и избрани класове да учат повече присъствено. В насоките на МОН е написано и в каква поредност другите паралелки да минават към отдалечено образование. Според тях първи би трябвало да са паралелките от 9-и до 12-и клас, в които не се учи интензивно или разширено непознат език. След това отдалеченото образование може да се ползва и за осмокласниците, които не учат интензивно език и по-голяма част от гимназистите. Предпоследно мярката би трябвало да се приложи в прогимназия, както и при учещите интензивно непознат език в 8-и клас и останалите осмокласници. В този лист са включени и 3-и и 4-и клас. В учебни заведения с централизация на деца и възпитаници от уязвими групи в 4 и 5 група би трябвало да минат последно в отдалечено образование.

В писмото с примерните графици на просветния министър с посочено, че моделите на периодично повтаряне и отчасти присъствено образование на класовете основават компликации във връзка с работата на учителите и образованието на учениците, по тази причина те могат да бъдат съчетани и с спомагателни ограничения. Вълчев два и разнообразни образци за метаморфоза на образователното време: да се даде опция да хибридно образование като част от предметите са онлайн в другата промяна или пък се раздават задания за самоподготовка, в случай че не могат да се намерят заместващи учители, часовете да се понижат с до 10 минути, практическото образование да се планувана в най-благоприятен интервал от образователната година, в поредни дни, с цел да мине цялата паралелка към онлайн образование. Сред ограниченията е носенето на маски при разбъркване на класовете.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР