Три представителки на различни изкуства - музика, танц и поезия

...
Три представителки на различни изкуства - музика, танц и поезия
Коментари Харесай

Веса Тонова и Надежда Цанова за жените извън времето и пространството, на които е посветен спектакълът “Curiossas“

Три представителки на разнообразни изкуства - музика, танц и лирика -се сплотяват, с цел да показват творчеството на едни от най-големите персони на романтизма в неделя вечер в центъра на София. С две от тях - примабалерината Веса Тонова и пианистката Надежда Цанова- беседва Мирослав Боршош в предаването " Посока Култура " по Дарик радио.Третата дама, част от спектакъла, е актрисата Йоана Буковска.

Разговор за дамите отвън времето и пространството, на които е и отдаден и идният театър " Curiossas ". За чувството какво е да си жена.

" Йоана Буковска, Веса Тонова - това са все имена, с които за мен е голямо наслаждение да работя. Успели дами, всякаедна в нейната сфера. Изключителни. И в сборана тази доста мощна женска сила се раждат и доста забавни хрумвания ", сподели Надежда Цанова.

По думите й те санаправили този театър в едно доста мъчно време - по времето наКовид вълната. " Преди 3 години започнахме със сформирането на цялото това нещо и аз съм извънредно признателна, че те откликнаха в такова време. Хареса им концепцията и направихме един театър, който демонстрира силата на дамата, демонстрира по какъв начин се е справяла през годините, без значение от събитията, от обстоятелството, че е била по-назад и в семейство, и в работа ", изясни още пианистката.

Тя обаче изразисъжалението си, че съгласно неяпродължава да е по този начин в доста сфери. И даде образец за неотдавна излязла ранглиста за най-хубавите диригенти в света, в която няма нито една жена.

" Искаме да покажем силата, устойчивостта. Това са мощни, знаещи, можещи дами ", уточни Надежда Цанова.

" Началото беше тъкмо в пика на Ковид. Когато внезапно ни затвориха и всички бяха уплашени ", описа от своя страна Веса Тонова. " Нас постоянно ни е спасявало изкуството. Една жена го носи в себе си, тя е възнаградена от божествените сили с това да основава живот и там, където всичко умира, тя да го оправдава. Неслучайно в българския език " природа " е в женски жанр ", сподели още тя.

Според нея един мъж в случай че няма муза, в случай че няма обич вътре в себе си, не би могъл да направи всички тези творби, тъй че в дъното на всичко е една жена. " Цялата концепция на спектакъла е това дъно да изплува по най-елегантния метод, посредством нещата, които всяка една от нас умее да прави най-добре. Да може това дъно да го забележим и да се види, че то е чисто, красиво, свято, животворящо ", уточни още примабалерината.

" Много сме надалеч от феминизма, по напълно различен метод се опитваме да представим нещата -с една хубост, едно великолепие, без да постановяваме нещо на публиката. Просто демонстрираме това, което вършим най-добре ", разяснява от своя страна Надежда Цанова.

Веса Тонова означи, че всяка една от дамите има музикално обучение, тъй че те стъпватна това, което ги сплотява.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР