Три правописни грешки върху един паметник е допуснала община Перник,

...
Три правописни грешки върху един паметник е допуснала община Перник,
Коментари Харесай

Три правописни грешки върху паметник за казаците и русите в Перник

Три правописни неточности върху един монумент е позволила община Перник, сигнализираха наблюдателни жители. Той е подложен в Западния парк наоколо до някогашния бар „ Олгин “, написа Блиц.

Монументът е в памет на казаците и русите, намерили гостолюбие в България. Първата му копка бе направена още през август, а монтажът бе през септември тази година.

На паметника обаче написа: „ В памет на казаците и русите, намерили гостолюбие в България и послИеден покой в земята на град Перник “. 

Следва и втора неточност в изписването на България на съветски, като на монумента е записано Болгарий вместо Болгарии. Третата правописна неточност пък е в изписването на думата „ монумент “, където е изпусната буквата „ и “.

По публични данни от гражданските регистри след 1920 година в Перник живеят към 5000 руснаци, като по този метод обитаемото място става един от центровете на съветската белоемиграция. 



В квартал „ Хумни дол “, където през 20-те години на предишния век е съсредоточена руската белоемиграция, е открит Клуб на белогвардейците, който е и клуб на интелигенцията. В Перник творят десетки съветски художници, които вземат участие в първата художествена галерия в града.

През 1930 година в остарялото гробище е построен първият и единствен монумент на белоемигрантите с надпис „ От русите за русите ”. Той обаче е отчасти опустошен и безстопанствен.


Тази година по предложение на придвижване „ Русофили “ и съветския клуб „ Встреча “ Общинският съвет взема решение за разработване на нов монумент, който обаче не е в старите гробища, а в Западния парк. Паметникът още не е публично открит.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР