Три почетни грамоти ще връчи в днешния Международен ден на

...
Три почетни грамоти ще връчи в днешния Международен ден на
Коментари Харесай

Държавен архив-Стара Загора връчва три почетни грамоти

" Три почетни грамоти ще връчи в днешния Международен ден на архивите Държавният архив-Стара Загора ". Това заяви ръководителят на културния институт Галентин Караславов.

Традиционно на 9 юни се връчват грамоти в категориите " Читател на 2021 година “, " Дарител на 2021 година “ и " Приятел на архива за 2021 “ година Първата се присъжда на доцент доктор Марияна Пискова – изявен историк и архивист, „ Приятел на архива за 2021 “ е за журналиста от Радио Стара Загора Кристина Русева.

Наградата за донор ще получи Христина Станева - щерка на един от най-изявените старозагорски кметове Йордан Капсамунов, която направи второ подаяние за обогатяване на персоналния му фонд, съхранен в архива.

" През нелеката 2021 година, минала под знака на пандемията и противоепидемични ограничения, успяхме да реализираме едни доста положителни индикатори по осъществяване на проекта на архива. Обработихме  11 броя учрежденски и три персонални фонда, а фондовият архивен масив се обогати 625 архивни единици и 7.86 линейни метри. Към момента в архива се съхраняват 3332 фонда със 185000 архивни единици и 2400 линейни метри " , уточни Галентин Караславов.

Държавен списък – Стара Загора е изготвил седем цифрови изложения, в които са показани забавни документи и малко познати и непознати фотоси - повече от 140 броя. 

Специалисти от архива са взели участие с отчети в две научни конференции. Успешно продължава и работата с възпитаници от старозагорските учебни заведения, Клуба на учителите ветерани, Съюза на учените, Св. Старозагорска митрополия и други. 

Продължихме дигитализацията на архива, от 2008 година до момента са обработени почти от към 1 ТB. Това е един извънредно трудоемък и скъпоструващ развой и заради дефицит на модерна техника и кадрови капацитет общата цифровизация в страната е на относително ниски равнища, уточни пред Българска телеграфна агенция Галентин Караславов.

" Международният съвет на архивите, който е основан под егидата на ЮНЕСКО, води началото си от 9 юни 1948 година България и нейната архивна общественост се причислява към отбелязването му преди 14 години, като задачата е да се покаже значимостта на специалността архивист, да се разпространява нейното значение за запазване на историческата памет ", посочи Галентин Караславов.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР