Три пловдивчанки на възраст над 70 години са загубили по

...
Три пловдивчанки на възраст над 70 години са загубили по
Коментари Харесай

След жесток побой вкъщи, три пенсионерки ослепяха

Три пловдивчанки на възраст над 70 години са изгубили по едно око след нечовечен побой вкъщи в навечерието на коледните празници. Жените са настанени в болница "Св. Георги ".
"Бяха признати с отоци на клепачите и раздрани зрителни органи. Зашихме ги, само че към този момент е невероятно да виждат ", изясни пред "24 часа " шефът на очната клиника проф. Нели Сивкова.
Две от пациентките насилствено признали, че върху тях е било упражнено принуждение у дома, само че не поискали да опишат детайлности.
Третата обяснила, че е паднала по стълбите. Лекарите не ѝ повярвали, защото контузията не съответствала на историята.
Жените не са подали тъжби в полицията. Най-вероятната причина е боязън от насилниците и позор, че са подложени на тормоз у дома.
Според медиците от ден на ден стават случаите на пострадвания, получени при принуждение в фамилията.
"В последните няколко години се усилват похищенията над възрастни хора от страна на техни родственици след разногласия за пари или за парцели. Тормозът е както физически, по този начин и душевен ", разясниха от пловдивската неправителствена организация за протекция на жертви.
Там десетки пенсионери са търсили съвет по какъв начин да се избавят от издевателството, на което са подложени у дома.
Болшинството от потърпевшите баби и дядовци не алармирали в полицията, защото се страхували от ескалиране на експанзията, а и не желали познатите им да научават. Някои обаче събирали кураж и внасяли искане в съда за издаване на заповед за незабавна отбрана от домашно принуждение. С нея биячът се отстранява наложително от жилището.
"Законът дава право на жертвата да води и дело за домашно принуждение, само че малко възрастни се възползват. Други пък стартират произвеждане и го приключват ", прецизират от организацията.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР