Три пъти по-висока е сметката за ток на Община Пазарджик

...
Три пъти по-висока е сметката за ток на Община Пазарджик
Коментари Харесай

Сметките на Общината за ток скочиха 3 пъти за година

Три пъти по-висока е сметката за ток на Община Пазарджик след либерализацията на пазара и повишаването на електрическата енергия. Това заяви кметът Тодор Попов, като предвижда, че сходен ценови удар ще понесат и битовите консуматори, за които е планувано да излязат на свободен пазар още от следващата година.

" Проблемът с тока в действителност е сериозен и би трябвало да се направи нещо от държавно управление ли, от не знам кой, тъй като това ще ни одруса всички злокобно ", предвижда Тодор Попов.

Сметката на Общината за октомври е 486 000 лева, до момента в който за същия месец на предходната година е била 142 000 лева Годишно ведомството е плащало, дружно с таксите, формиращи към 40% от крайната цена, по 1,8 до 2 млн. лева Сега единствено за месец е близо половин милион.

" Токът, по мои прогнози, а и съгласно специалисти - тъй като всички се вълнуваме от тематиката освен като обществени персони, само че и като физически лица - търсенето е доста по-голямо от предлагането, т.е. ще резервира едни позиции, които никога няма да вървят надолу - сподели още Попов. - Ние би трябвало да сме щастливи, в случай че ги задържим на една междинна цена към 400 лева за мегават. И би трябвало да се откри наложително решение за битовите клиенти след Нова година да не им се покачва внезапно цената на тока, в смисъл - в случай че се увеличи, да е в някакви проценти. "

Градоначалникът напомни още, че като страна имаме поети задължения за либерализация и единствени в Европа част от българските консуматори към момента са на контролиран пазар. Големите компании и организации поетапно минаха на свободен пазар, а това скоро следва за всички дребни бизнеси - фризьорски салони, сладкарнички и така нататък А от Нова година - и за битовите консуматори.

" Досега, в случай че си плащал по 150 лева за ток, отсега нататък ще е 500 - уточни като образец кметът. - Иначе няма по какъв начин. Ако това стане, един пенсионер, който заплаща 50 лв., би трябвало да заплаща 350 лева Цялата му пенсия би трябвало да върви единствено за ток. Ще стане гражданска война! И в случай че стане проблем, ще рефлектира върху всички нас, а освен върху една или друга партия. "

Попов добави, че е доста значимо страната да обезпечи - изключително в зимния интервал, поддръжка. За два месеца е планувано корпоративни консуматори да употребяват приспадане по 100 лв. на мегават, което е към 30%, и въпреки всичко е помощ. Но за най-тежките месеци - януари, февруари и март, за момента не се знае дали ще има някакво облекчение.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР