Три партии са под чертата, близо до бариерата от 4%Социалистите

...
Три партии са под чертата, близо до бариерата от 4%Социалистите
Коментари Харесай

Тежък двубой между ДПС и „Възраждане“ на вота

Три партии са под чертата, покрай бариерата от 4%
Социалистите остават на опашката за 49 парламент, сочи изследване на “Галъп интернешънъл болкан ”

Заявилите, че ще гласоподават са 40,6%

С изравнени сили са Движение за права и свободи и “Възраждане ” за идния избор и сред двете партии се обрисува тежък дуел за третото и четвъртото място. За Движение за права и свободи биха дали своят вот 13,4%, а за “Възраждане ” 12,3%.

С изравнени сили са и ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Ако изборите бяха при започване на март, резултатът евентуално щеше да е следният 27,2% на 26,6%. Със 7,3% Българска социалистическа партия е на петото място. Това демонстрират данните от проучване на “Галъп интернешънъл болкан ”, което е извършено по поръчка на БНР сред 24 февруари и 3 март 2023 година измежду 1008 души по метода “лице в лице ” с таблети.

Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното общоприетоо отклоняване е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е еднакъв на към 54 хиляди души, показват от социологическата организация.

В борба за опция за прескачане на бариерата са “пакетирани ” “Български напредък ” с 3,7%, “Има подобен народ ” - с 3,4% и “Левицата ” - с 3,2%.

Кампанията обаче занапред се демонстрира и на числата към този миг следва, да се гледа като на моментна фотография на декларативните настройки, а не като на прогноза, показват от “Галъп интернешънъл болкан ”. При близки стойности, съмнения в интензивността, политическа рецесия и т. н., вероятни са динамични развития, в това число в последния миг, допълват от организацията.

Със сигурност са споделили, че ще гласоподават 40,6% от участниците в изследването. Това допуска интензивност, близка до тази от предходните избори - доколкото и в предходните избори декларативните равнища на интензивност към този стадий бяха сходни - само че и тук акцията ще бъде решаваща и занапред ще се разбере процентът на база формалните изборни описи. 4,4% от участниците в изследването декларират, че ще гласоподават с “Не поддържам никого ”, в случай че изборите бяха през днешния ден.

В изследването на “Галъп интернешънъл болкан ” от средата на февруари резултатите бяха сходни. И тогава имаше пет сигурни обединения за влизане в 49 Народно събрание, а разликата сред ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС бе към %. Под чертата, само че покрай бариерата от 4% бяха “Български напредък ” и “Има подобен народ ”, към които в този момент е добавена и “Левицата ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР