Три парламента през изминалата година не направиха и опит за

...
Три парламента през изминалата година не направиха и опит за
Коментари Харесай

Валентина Узунова: Три парламента не направиха и опит за стабилизиране на топлофикационните дружества

Три Народното събрание през миналата година не направиха и опит за стабилизиране на топлофикационните сдружения в България, които стремително летят към финансов колапс и не могат да извършват уговорките си в публичен интерес. Не е допустимо години наред цената на природния газ да е извънредно висока по отношение на продажната цена на топлинната сила, избрана от КЕВР. Цената на въглеродните излъчвания също убива бизнеса на топлофикационните сдружения. Това е мнението на Валентина Узунова, която е специалист от Българска социалистическа партия в Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно обмисляне в СОС, оповестиха от пресцентъра на БСП-София. Тя, заместник-председателят на комисията Николай Велчев, ръководителят на районната организация на партията в „ Люлин “ Тони Попов и общинският консултант Калоян Паргов се включиха в митинга на работещите в „ Топлофикация София “.

По думите й сдружението е станало обект за говорене на хора, които може би не осъзнават, че обслужват ползите на енергийната мафия в България. Или пък осъзнато обслужват енергийни планове за приемане на зелена сила с имагинерно заложени грандиозни резултати.

Тя напомни, че групата на Българска социалистическа партия в Столичният общински съвет в лицето на някогашният й дълготраен ръководител Калоян Паргов през последните 10 години непрекъснато е поставяла за решение въпросите за излекуване на „ Топлофикация София “ ЕАД.

„ Нашите общински съветници не са били безразлични към ориста на служащите на сдружението, което показахме и по време на вчерашния митинг “, посочи енергийният специалист и добави, че социалистите упорстват за възстановяване на индустриалната база в столичната топлофикация, за възобновяване на топлопреносната мрежа, за почтени и безвредни условия на труд и възнаграждение на личния състав.

Според Валентина Узунова всичко това не зависи единствено от волята на общинските съветници, само че от тях зависи да са единни и упорити в дейностите си, които могат да доведат до действителни резултати като да вземем за пример обезщетения за скъпия природен газ, както направиха за своята индустрия Германия и Полша.

„ Ускоряване на приемането от Народното събрание на формулировка за понятието „ енергийна беднотия “. Това законодателно деяние е в основата за приемане на пакет от обществени ограничения и политики, които ще доведат милиони български семейства с ниски приходи до обществено търпими цени на силата, посредством непосредствено приемане на енергийни помощи и до финансиране на дълбокото възобновяване на сградния фонд “, уверена е Узунова.

Тя изясни, че в случай че има обединена позиция на българските евродепутати и надлежно събиране на заинтригувани страни за приемане на решение в Европейските органи, това може да докара до преразглеждане на въпроса с цените на въглеродните излъчвания.

„ Групата на съветниците от Българска социалистическа партия беше основател за осъществяване на самостоятелен механически и софтуерен одит в „ Топлофикация София “ ЕАД. В резултат на това последва и създаването на програмата за излекуване, призната от Столичния общински съвет “, сподели още специалистът.

Тя уточни, че има европейски страни, в които общините и асоциациите на потребителите с обединени старания желаят от регулаторните си енергийни органи установяване на специфични районни цени на природния газ за потребностите на топлофикационните сдружения.

Узунова даде образец за вероятни специфични доставки – сдружението „ Лукойл “, което употребява 30% от природния газ в България. Другите 30% се употребяват от „ Топлофикация София “. Доставките на природен газ за „ Лукойл “ са контрактувани от тях на специфични цени.

„ Считам, че Градската организация на Българска социалистическа партия и нейните общински съветници ще съумеят да обединят напъните си с другите сътрудници от Столичния общински съвет в името на това „ Топлофикация София “ да извършва своите цели като сдружение, предоставящо обществени и публични услуги на жителите “, безапелационна е Валентина Узунова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР