Три от възрожденските издания на „Рибния буквар“ на д-р Петър

...
Три от възрожденските издания на „Рибния буквар“ на д-р Петър
Коментари Харесай

Централната библиотека на БАН показва първия Рибен буквар

Три от възрожденските издания на „ Рибния буквар “ на доктор Петър Берон се съхраняват в Централната библиотека на Българска академия на науките (ЦБ-БАН). Ценните книги могат да бъдат прегледани онлайн в електронния азбучник и цифровата библиотека ЦБ-БАН.

На 21 март се навършват 150 години от гибелта на българския възрожденски преподавател, доктор, академик и донор. Той написва фамозния си „ Рибен буквар “, когато е едвам 24-годишен, като вкарва нов и революционен за времето си способ на образование.

Екземпляр от първия „ Буквар с разнообразни поуки “, публикуван през 1824 година и станал прочут като „ Рибния буквар “ поради рисунката на кит в него, може да разгледате.

Книгата е дарена на ЦБ-БАН от Никола Начов през 30-те години на XX в.

В Централната библиотека на Българска академия на науките се съхранява и, който е бил част от персоналната библиотеката на Стоян Михайловски.

Поради огромния интерес към учебника, той претърпява 7 издания в продължение на 20 години, а създателят му доктор Петър Берон се радва на високо почитание.

В Научния списък на Българска академия на науките се съхранява цифрово копие на писмо, което е изпратено от доктор Петър Берон до Българското книжовно сдружение през 1870 година
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР