Три от шедьоврите на именития художник Никола Манев бяха дарени

...
Три от шедьоврите на именития художник Никола Манев бяха дарени
Коментари Харесай

Картините на Никола Манев и стиховете на Ваня Петкова се събраха в един музей

Три от шедьоврите на именития художник Никола Манев бяха дарени да красят „ Къщата-музей Ваня Петкова “ - домът на огромната българска поетеса в село Езерово в Източните Родопи.

 

При завръщанията си от Париж художникът Никола Манев постоянно е посещавал къщата на поетесата. Манев е обожавал поезията на Ваня Петкова, като я е сравнявал с нещо „ неземно “.

 

Никола Манев е споделял, че се е вдъхновявал от стиховете на Ваня Петкова пресъздавайки виденията си за Космоса, пустинята и безкрайността. Художникът е виждал в нейните рими своите пейзажи.

 

Стиховете на поетесата Ваня Петкова нееднократно са звучали и на " Маневите тържества " в град Чирпан. Още приживе художникът имаше желание да подари картина за дома на обичаната му поетеса и това го стори неговият наследник – Александър Манев, който е приел това за собствен дълг.

 

„ Картините ми би трябвало да са прозорец към един по-добър свят “, споделяше татко ми. Смятам, че това благородно начинание да се трансформира къщата на огромната българска и международно известна поетеса Ваня Петкова в музей е почтено, нужно и належащо за историята на България и за поколенията, които би трябвало да знаят и да ценят своите създатели “, сподели Александър Манев при връчване на дарението.

 

На този церемониален миг участва и някогашният кмет на град Първомай Ангел Папазов. Той бе непосредствен другар както с поетесата Ваня Петкова, по този начин и с художника Никола Манев. „ Ето, този жест събра двама безконечни създатели.

 

Тези неповторими картини обогатяват креативният дом на поетесата с един нов щрих от четката на художника. Произведенията на двамата невероятни актьори в този момент са слети в едно цяло което още един път удостоверява, че гениите не умират, те са безконечни в техните произведения “, добави Ангел Папазов, който преди години купи картина на Никола Манев и я подари на градското читалище.

 

Дарението бе признато от Оля Ал-Ахмед, щерка на поетесата, която се грижи и стопанисва „ Къщата-музей Ваня Петкова “.

 

„ Къщата – музей Ваня Петкова “ е един креативен оазис в Източните Родопи, където всеки обожател на изкуството може да пристигна и да се наслаждения на лирика, картини и креативен дух.

 

Инфо: ФАКТИ

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР