Три от общините в област Пазарджик са в по-добро финансово

...
Три от общините в област Пазарджик са в по-добро финансово
Коментари Харесай

Три наши общини отново в добро здраве

Три от общините в област Пазарджик са в по-добро финансово здраве. Велинград, Белово и Лесичово отпадат от листата за излекуване на Министерството на финансите за 2018-а. Финансовите индикатори на администрациите са се подобрили спрямо миналата година, само че мониторингът над тях остава.

Община Лесичово беше включена в Оздравителен проект на Министерство на финансите заради нарушение на три индикатора – събираемост на МДТ, поети задължения по подписани контракти и неизплатени разноски към 31.12.2016 г,съобщи зам.-кметът Веселина Милкова. 

Поетите задължения се показваха в извършени процедури по Закон за обществените поръчки с компании по планове, с които се кандидатства в ДФЗ. В инспекцията на АДФИ и Сметна палата излезнаха с спорни отзиви, съгласно АДФИ подписаните контракти следва да отпаднат като задължения, а Сметна палата даде противоположно мнение. Така или другояче неизплатените разноски (с дадени фактури за плащане) бяха разплатени до 31.12.2017 година след което през месец март МФ изключи общината от листата на финансово затруднените общини.   
Велинград пък беше в действителност в извънредно несигурно финансово състояние. Наложената от финансова дисциплинираност обаче даде резултати, разясниха за " Пазарджишка Марица " от кабинета на кмета доктор  Костадин Коев. 
Сред оздравените общини е и Белово.  На всяко тримесечие изпращаме доклади до Министерството на финансите. Явно последните  данни са били причина да ни извадят от оздравителния проект. Следвахме прецизно наложените ограничения като по-добра събираемост на налозите и  съкращения в разноските и личния състав усъвършенстваха финансовото положение на общината, похвали се кметът инж. Костадин Варев. 

9 общини в страната обаче остават с неприятни индикатори. Сред тях е и община Септември.

Общо 38 общини попаднаха в листата за излекуване на Министерството на финансите през 2016 година. С неприятни индикатори тогава бяха и 4 общини от област Пазарджик - Белово, Велинград, Септември и Лесичово. В момента 21 от общините са подобрили доста финансовото си положение. Приетите от тях ограничения и проекти за излекуване са довели до позитивни резултати и възстановяване на един или повече от индикаторите, въз основа на които се прави оценка на финансовото им положение.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР