Три от най-старите метровлакове на София се връщат след ремонт

...
Три от най-старите метровлакове на София се връщат след ремонт
Коментари Харесай

Най-старите метровлакове се връщат от ремонт за 65 млн.лева в Русия

Три от най-старите метровлакове на София се връщат след ремонт в Русия и още веднъж ще се движат от декември, излиза наяве от известие на съветския цех " Метровагонмаш ". Те са създадени през 1990 година и са с пробег от 1.4 млн.км. Цената за обновяването на всеки излиза 5.35 млн.лева. Вместо да купува нови, Столичната община реши да ги ремонтира с аргумента, че е много по-евтино. За последно София купи нови съветски метровлакове през 2014 година по 8.5 млн.лева.

Инж.Стоян Братоев: Почти нови са след ремонта

" Ремонтираните са съвсем нови - нови са спирачките, талигите, мотора, ръководството... Дават им публично още 20 години живот, а на новото съоръжение - 28 години ", съобщи инж. Стоян Братоев, изпълнителен шеф на " Метрополитен " за " Дневник ". В известието на руснаците обаче категорично се показва, че главният ремонт ще удължи живота им с 15 години. Гаранцията на ремонтираните елементи е една година, а на осъвременените - три.

 Март 2020 година Ташкент. Узбекистан купи 10 чисто нови метровагона от
© UZDaily

Март 2020 година Ташкент. Узбекистан купи 10 чисто нови метровагона от " Метровагонмаш " по 2.7 млн.евро (5.38 млн.лева) единия.

Защо имаше единствено един претендент за поръчка от 65 млн.лева

Повечето страни от Източна Европа след рухването на Берлинската стена развиват своите жп фабрики - Полша, Чехия, а Румъния се кооперира с френската компания " Алстом ". Преди София само Будапеща изпада в сходна обстановка и през 2014 година организира търг за ремонт на 40-годишната си подземна железница. Прогнозната стойност на поръчката е 200 млн.евро. Явяват се двама претенденти - съветската " Метровагонмаш " и украински цех, филиал на естонската компания " Skinest rail ". Украинците дават оферта с 20 млн.евро по-ниска и 30 години гаранционен период - с 5 години по-дълъг от съветския. Накрая поръчката се дава на " Метровагонмаш ".

Четири години по-късно, през 2018 година, на търга в София се явява единствено " Метровагонмаш ". Заводът от град Митищи край Москва печели и подписва контракт за капитален ремонт и рационализация на 12 метровлака за сумата от 65.34 млн.лева.

 Февруари 2020 година Йорданка Фандъкова демонстрира остарял метровлак (вляво), а вдясно е същият, само че освежен след ремонта.
© Надежда Чипева

Февруари 2020 година Йорданка Фандъкова демонстрира остарял метровлак (вляво), а вдясно е същият, само че освежен след ремонта.

Комисията по превоз: Развитите страни също употребяват остарели влакове

Предложението за ремонт е на общинските съветници от ГЕРБ Екатерина Йорданова и Зафир Зарков. През 2018 година те управляват комисията по превоз и отчетът им е утвърден от Столичния общински съвет.

" Въобще не беше обсъждан вид за пазаруване на нови. Експлоатационният живот на метровлаковете е доста дълъг и много от развитите страни затова също употребяват остарели влакове ", аргументира се Зарков.

Ремонтираните ще се движат в София до 2043 година

Първите два към този момент се завърнаха след главния ремонт в " Метровагонмаш " - с нови мотори, спирачки и обновен интериор със светла тапицерия на седалките. " Сега идват още три метровлака, които след тестване ще се включат по първа и втора метролиния през декември ", разясни Братоев. " Пратихме други три от най-старите за ремонт и те ще са подготвени следващата година. Остават още 4 метровлака, които по стратегия са за 2023 година и завършваме ", добави той. Те ще би трябвало да се движат в софийското метро най-малко до 2043 година съгласно декларирания от инж. Братоев с 20 години продължен живот след ремонта.

Общинското сдружение " Метрополитен " ЕАД има 168 метровагона, съветско произвеждане. Те се движат в комбинация от пет или четири вагона по първа и втора метролиния. По третата са единствено " Siemens ", австрийско-полско произвеждане, изцяло автоматизирани. Цената на един метровлак е 6.5 млн.евро, уточни инж. Братоев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР