Три от най-големите испански отбори - Реал - Мадрид, Барселона

...
Три от най-големите испански отбори - Реал - Мадрид, Барселона
Коментари Харесай

"Реал" и "Барселона" представят алтернативен план за финансиране на Ла Лига

Три от най-големите испански тимове - " Реал " - Мадрид, " Барселона " и " Атлетик " - Билбао, са подготвени да показват различен проект за финансиране на футболното състезание. Действията на трите клуба идват в отговор на предложение на фонда CVC, което беше утвърдено от 38 от 42 тима в първите две дивизии на Испания.

CVC показа капиталова стратегия при започване на август, наречена " Проект Тласък ". Ако той бъде утвърден, фондът ще отпусне 2 милиарда евро на клубовете против рента от 0%. Люксембургският фонд обаче би получил 11% от парите, които двете най-високи равнища на испанския футбол биха получили от телевизионни права. Периодът, в който CVC ще има част от телевизионните права, ще е 50 години. Според двата гранда това е прекомерно дълъг интервал, а и частта от парите, която фондът би получил, е прекомерно огромна. Според непотвърдени източници CVC може да стане и акционер в самата лига.

" Реал " и " Барса " още веднъж против Ла Лига

Предложението на " Реал " и " Барселона ", наречено " Проект Устойчивост ", е подкрепено от три огромни банки - JPMorgan, Bank of America и HSBC. Те ще провиснал заем от 2 милиарда евро при годишната рента сред 2.5 и 3.5%. Източници на Reuters настояват, че схемата за заплащане е друга, като във видените от тях документи се приказва за закрепено годишно заплащане от 115 млн. евро. Периодът, в който ще се заплаща тази сума, е 25 години, на половина на предлагането на CVC. " Барса " и " Реал " считат, че техният проект е стопански по-изгоден, като би икономисал 12 милиарда евро на клубовете.
Реклама
Ла Лига отхвърли предлагането на трите клуба, като го разказа по следния метод: " неподготвено предложение, създадено без нужната минимална суровост, а финансирането е хипотетично ". То идва и ден откакто изпълнителният комитет на Ла Лига затвърди поддръжката си за " Проект Тласък " и седем дни преди да го показа на останалите клубове от двете шампионати. Според представители на Ла Лига предлагането на CVC е по-добро, тъй като фондът има опит в спортните вложения. Покачването на цената на плановете, които люксембургският фонд финансира също, беше бележит като плюс.

Ла Лига по традиция изостава по доходи от най-богатото състезание - Английската висша лига. Пандемията ускори този факт, като приходите на клубовете в испанската първа дивизия са паднали с 8% през сезон 2019 - 2020 година, достигайки 3.1 милиарда евро. Това слага Ла Лига даже зад немската Бундеслига, чиито клубове са получили доходи от 3.2 милиарда евро за същия интервал. Висшата лига е мощно изявен водач в това отношение, като за сезон 2019/2020 локалните клубове са получили 5.1 милиарда евро.

Това не е първият път, в който двата гранда се изправят против уредника на локалното състезание. През април двата клуба бяха част от създателите на Европейската суперлига, която оферираше разединение от обичайните държавни шампионати, като началник на новата лига щеше да бъде президентът на " Реал " Флорентино Перес. Идеята беше отхвърлена след извънредно шумни митинги, както и закани от страна на Международната футболна федерация (ФИФА) и Европейската футболна асоциация (УЕФА). И двете организации обявиха, че в случай че проектът за Суперлигата бъде утвърден, то футболистите на тези клубове няма да имат правото да играят за националните си тимове. Друго предложение беше купите и купите на тези тимове да бъдат отнети.

Желанието на европейските грандове да се отделят и да основат своя лига не е ново, като концепцията се върти в общественото пространство от години. Причината е, че клубовете са уверени, че шампионатите, в които вземат участие, са забавни за спонсори единствено поради грандовете. По този метод те са уверени и че биха взимали доста повече пари. Суперлигата за момента, наподобява, няма да стане действителност, само че пък " Реал " - Мадрид, " Барселона " и " Ювентус " не са се отказали от проекта.
Реклама
" Барселона " беше принудена да пусне най-голямата си звезда Лео Меси да напусне клуба без пари, откакто финансовото положение на клуба не позволяваше да изплаща високата заплата на аржентинеца. В Испания има натрапен таван на заплатите, като той не се отнася към самостоятелните хонорари на футболистите, а процентът от приходите, който отива за заплати. Според специалисти точно опцията Меси да бъде пуснат е бил един от основните фактори, които стоят зад решението на " Барса " да са измежду създателите на Суперлигата. Според Ла Лига " Реал " слага своите ползи над тези на цялото състезание, като шефът на Ла Лига Хавиер Тебас счита, че ходът на двата гранда може да бъде и опит за разпръскване от обстоятелството, че те към момента поддържат Суперлигата.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Икономика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР