Три от групите в Общинския съвет излязоха с декларации след

...
Три от групите в Общинския съвет излязоха с декларации след
Коментари Харесай

Неподкрепилите бюджета: Варненци се сдобиха с нова политическа коалиция

Три от групите в Общинския съвет излязоха с заявления след днешното гласоподаване на бюджета на Варна. Той бе подсилен от 30общински съветници, един консултант гласоподава „ срещу “, а 16 – с „ въздържал се “. „ Алтернативата “, „ Възраждане “ и Българска социалистическа партия обясниха с заявления за какво не поддържаха препоръчаната финансова рамка.

От " Алтернативата " обявиха, че са се въздържали от утвърждение на бюджета с цивилен, а не с политически претекстове.„ Ние сме определени от жителите на Варна за техни представители, които да пазят публичните ползи. Ние не сме срещу приемането на бюджета. Гласуването с „ Въздържал се “ е самобитен сигнал към новосформираната власт, към администрацията, към кмета, че подхождат непрофесионално в редица посоки, като да вземем за пример:

1. В оферти бюджет не се планува структурна промяна в администрацията на общината. Няма заложена оптимизация на разноските.

2. Кметът не позволи желаната от ръководителя на Общински съвет - Варна метаморфоза на канцеларията на Общинския съвет.

3. До момента няма изяснена работеща конструкция в ръководството на капиталовата активност. През тази година има планувани вложения за над 350 млн. лв., които би трябвало да се осъществят след състезания, договаряне и осъществяване, при конкретизирани условия. Ако продължим работата, както до момента, ще получим от същото - ниско качество и прахуляк в очите на хората.

За следващ път призоваваме за диалогичност. Разполагаме с професионална експертиза. Готови сме и сме длъжни на нашите гласоподаватели да носим споделена отговорност за управническите решения, от които зависи бъдещето на града. Ако в този момент бяхме подкрепили бюджета, това би означавало, че сме съгласни с налагащия се модел „ опияняване с власт “, с който ние, а имаме вяра, че и други наши сътрудници, не сме съгласни. Призивът ни е за изтрезняване! “, се показва в формалната позиция на " Алтернативата ", която има 9 севетници в локалния парламент.

“Сесията беше следващото пилеене на време, в което бяхме принудени неколкократно да каним кмета и администрацията да дойдат на работа. Коцев пристигна, само че за малко. Не участва даже на точката за въпроси и отговори към кмета. Задкулисните сделки продължиха до разумния край - ППДБ и ГЕРБ, Движение за права и свободи се сглобиха и придвижиха националната “Сглобка ” на локално равнище.Като резултат,Бюджет Сглобка 2024категорично повтаря бюджетите на ГЕРБ от последните години и разумно носи още безвремие в развиването на града “, обявиха от „ Възраждане “.

„ Макрорамката на Бюджет 2024 беше тоталитарно спусната в целокупност, без авансово разискване и съветниците бяха изправени пред приключен факт.Бюджетът на Варна носи още асфалт и още бетон. Нищо ново, уви! Публичните средства на Варна за поредна година се разпределят без дълготрайни цели и хрумвания за развиване. Бюджетът следва да бъде мотор за стопанската система и обществото, само че за следващ път ще бъде котва “, считат от „ Възраждане “.

“След четири месеца туптене на топката, най-сетне Общински съвет одобри бюджета на град Варна. Но от през днешния ден, с изключение на нов бюджет, варненци се снабдиха и с нова политическа коалиция в Общинския съвет - ПП-ДБ + ГЕРБ ”, обявиха от Българска социалистическа партия, които също се въздържаха при гласуването на бюджета.

„ През последните четири месеца неведнъж подадохме ръка на кмета Благомир Коцев, като по този метод показахме желанието си да споделим отговорността за ръководството на града, с цел да можем да променим модела дружно. Припомняме, че ние бяхме и единствената партия, която го поддържа сред двата тура на изборите през октомври 2023 година В последна сметка, по време на предизборната акция, всички искахме ново ръководство в града си. Какво се оказа в реалност - варненци избраха Коцев в желанието си да трансформират града си, само че в последна сметка наподобява ще получат още четири години от същото.Ние от Българска социалистическа партия няма да участваме в сходна замяна на вота на варненци! Оставаме правилни на своите гласоподаватели “, се показва в декларацията на социалистите.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР