Три от 60-те спътника на компанията SpaceX, които бяха пуснати

...
Три от 60-те спътника на компанията SpaceX, които бяха пуснати
Коментари Харесай

Изгубиха се три от 60-те спътника на Мъск

Три от 60-те спътника на компанията SpaceX, които бяха пуснати в космоса през май за да обезпечат на жителите на земята широколентов интернет, са се изгубили, оповестява Business Insider.
Сателитите са изгубили връзка със Земята и са престанали да действат. Причините за излизането от строя не се загатват. Останалите 57 спътници са изправни, само че на дефинитивна орбита са се закрепили единствено 45 от тях. Още два ще бъдат прибрани на Земята за да бъде тестван процеса по тяхната утилизация до крайния им период на служене.
Спътниците бяха изведени на орбита на 24 май с ракетата-носител Falcon 9 в границите на задачата Starlink, целяща да обезпечи на човечеството световен достъп до интернет. Учени намекнаха, че поради новата задача има заплаха да зародят усложнения при наблюденията на наземните радари, както и да се усили количеството на техническия отпадък, който кръжи към планетата ни.
Програма Starlink на Илон Мъск гони в дълготраен проект стартирането на орбита на височина 1110-1325 километра 4425 апарата, а на височина 335-346 километра— 7518 апарата. Всеки сателит тежи по 386 кг. Компанията на Мъск дава обещание скоростта на транспорт на данни през канал да е по един гигабит в секунда за всеки консуматор.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР