Три основни теми ще бъдат обсъждани по време на неформалната

...
Три основни теми ще бъдат обсъждани по време на неформалната
Коментари Харесай

Западните Балкани, Сирия и ядрената програма на Северна Корея ще бъдат тема на министерска среща в София


Три съществени тематики ще бъдат обсъждани по време на неофициалната среща на министрите на външните работи на Европейски Съюз в София на 15-16 февруари - тактиката за Западните Балкани, спорът в Сирия и севернокорейската нуклеарна стратегия. Това оповестява в изявление за БНР представителят на Европейската комисия Мая Коциянчич.

На въпрос по какъв начин ще се реши казусът с признаването на Косово, откакто няколко страни-членки отхвърлят да създадат това, Коциянчич разяснява, че това би трябвало да решат сраните-членки.

„ Въпросът за признаването е в ръцете на страните-членки. Но Европейският съюз сподели задоволително ясно позицията си за цялостна нормализация на връзките сред Сърбия и Косово. И този развой продължава - имам поради разговорът сред двете страни, за който спомага висшият представител по външната политика и сигурността Федерика Могерини. Ние поддържаме Косово и в региона на промените, като по този начин залагаме фундамента на бъдещите ни връзки. От наша позиция има шест сътрудници в района (Западните Балкани - б.р.). Ние работим с всички. В нашата тактика се споделя ясно, че чакаме районно съдействие, добросъседски връзки и помиряване. Това е част от нашия политически метод, който бе заздравен и от тактиката за Западните Балкани на Европейски Съюз, а това значи, че работим групово. Ние подкрепихме няколко срещи на равнище министри и те се случиха. Имаше срещи и на шестимата президенти и министър председатели. Вярваме, че този район е освен географски, исторически и културно обвързван с Европейски Съюз, а съществено преплетен, по тази причина тези проблеми и провокации би трябвало да се вземат решение единствено групово “, разяснява Коциянчич.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР