Три общини в област Смолян са в бедствено положение заради

...
Три общини в област Смолян са в бедствено положение заради
Коментари Харесай

Бедствено положение в три общини в Смолянско заради проливни дъждове

Три общини в област Смолян са в бедствено състояние поради прекратени пътища в резултат на излезлите от коритата реки. Това са Рудозем, Неделино и Борино. Частично бедствено състояние е оповестено и за девинското село Триград.

В цялата община Борино от нощес няма ток. Без достъп са селата Ягодина, Буйново и Кожари. Прекъснати са съществени пътища от републиканската мрежа. Социалните мрежи са залети от клипове с буйни реки в планинската област. Към този час няма сигнали за бедстващи хора,

Тежка е ситуацията в Рудозем поради интензивното повишаване на реките Арденска, Чепинска, Елховска.
„ Около 11,30 часа започнаха всеобщите проблеми – да се свличат земни маси по улици, пътища. 12,30 равнището на река Чепинска и Елховска се повиши до равнище, при което стартира да излиза от коритото и да прелива пред самата община. В 1 часа токът съвсем в цялата община изключи – имаме наводнени трафопостове и по тази причина в 1 часа разгласих бедствено състояние. Към момента евакуирани хора няма, някои избраха да се реалокират на по-безопасно място, само че към 3,30 часа всички се завърнаха по домовете си и допускам, че към този момент спят. Излизането на реката от коритото и заливането на улиците в централната градска част ни накара да предприемем дейности да оповестим на популацията, че има заплаха и е допустима евакуация. Подчертавам – не е поради преливане от язовира “, описа кметът на Рудозем Румен Пехливанов.

В 2 часа след среднощ е оповестено бедствено състояние и в община Неделино. Нивото на речното корито на река Неделинска е преляло на няколко места. Водата е заляла помпената станция в село Крайна. Свлечена земна маса е затворила улица и водата, която се оттичала била ориентирана към къщите. Взети са незабавни ограничения. Няма евакуирани хора, сподели кметът Боян Кехайов.

Добрата вест за Неделино, е че дъждът е спрял в 3 часа.

Временно придвижването по пътя Неделино - Бял извор е в двете посоки в едната лента поради пропаднала част от пътя в град Неделино и две свлачища при 9-ти и 12-ти км, оповестиха от пътната организация. Трафикът по пътя Симитли-Гоце Делчев в региона на Добринище е в двете посоки в една лента заради срутване на земна маса. Движението се контролира.

Три общини в област Смолян са в бедствено състояние поради прекратени пътища в резултат на излезлите от коритата реки. Това са Рудозем, Неделино и Борино. Частично бедствено състояние е оповестено и за девинското село Триград.

Усложнена е ситуацията и в община Девин. През нощта река Въча на няколко места излезе от корито си. Спряно е придвижването по пътя Девин -Кричим за придвижване на товарни коли, сподели зам. регионалният шеф Андрей Кадишев. Републиканският път е подкопан на входа на града в региона на пункт Девин от придошлата река Въча и е рисков за преминаващи моторни транспортни средства. Движението се контролира от полиция. Заради излизането от коритото на р. Въча, придвижването е спряно в кв. „ Настан “ и сред Тешел и с. Грохотно. В 7 часа екип на общината потегля на обход, посочи кметът на Девин Здравко Иванов.

Движението по пътя Смолян - Чепеларе при км 80 е в двете посоки в едната лента заради паднали огромни дървета. Доста обитаеми места в региона са без ток.

Без ток и без път са боринските села Ягодина, Буйново и Кожари, сподели кметът на Ягодина Митко Сакалев:

„ Реката, която е излезнала по пътя малко по-надолу на 50 м изровила асфалтовата настилка, единият от мостовете е подкопан…Откъснати сме, няма минаване. Реката към този момент се е отдръпнала, малко е на пътя, само че е направила огромни пакости. Засега няма позвънявания за бедстващи хора “.

Възстановено е придвижването по пътя Златоград-Бенковски, краткотрайно трафикът беше усложнен през миналата нощ поради прелялата река Върбица.

Няма потърпевши хора.

„ Имаме оповестено бедствено състояние в Неделино и Рудозем. Преливат реките. В Забърдо е наводнено цялото село. В Елховец е откъснат мост. В Широка лъка също имаме пресечен мост и наводнени къщи. В Могилица също е наводнено, Пампорово, Стойките, пресечен е пътят около Малините. Доспат-Црънча в посока Баротин също е непреходимо. В Девин обстановката е също плачевна и сега получавам спомагателни информации от други места, които ще бъдат систематизирани малко по-късно “, заключи обстановката в района зам.-областният шеф Андрей Кадишев обстановката в планинската област.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР