Три обекта за копаене на криптовалута, незаконно присъединени към електроразпределителната

...
Три обекта за копаене на криптовалута, незаконно присъединени към електроразпределителната
Коментари Харесай

Копачки на криптовалута, крадящи ток, разкриха от EVN

Три обекта за копаене на криптовалута, нелегално присъединени към електроразпределителната мрежа , са разкрили екипи на Електроразпределение Юг (ЕР Юг), част от Групата на EVN.
В два от обектите така наречен " майнинг " инсталация е била инсталирана в особено пригодени мобилни фургони, снабдени с климатизация, камери за видеонаблюдение и СОТ.
Копачките са открити в землищата на пловдивските села Йоаким Груево, Марково и Скобелево от сътрудници на Клиентския енергиен център Стамболийски. Фургоните са били инсталирани в покрайнините на селищата, с цел да не бъдат видяни от локалните поданици, и са присъединени нелегално към трафопостове на ЕР Юг. На място и за трите обекта са извикани екипи на полицията, които са издали констативни протоколи. Един от фургоните е конфискуван от полицията. Екипите на ЕР Юг са съставили протоколи за нелегално присъединение към разпределителната мрежа. По случаите се води следствие .
От електроразпределителното сдружение чакат органите на властта да разкрият притежателите на фургоните, с цел да им издадат фактури за нелегално употребяваната електрическа енергия.
Копачките на криптовалута употребяват огромно количество електрическа енергия, тъй като употребяваните компютри концентрират огромна изчислителна мощ. Според Гочо Чемширов, член на УС на ЕР Юг, явно става въпрос за нелегално осъществявана активност. " Краде се освен електрическа енергия за сметка на електроразпределителното сдружение, а най-вероятно лицата, които се занимават с  тази активност, не заплащат и дължимите налози на страната. Ето за какво, молим към всички способени държавни институции да изострят вниманието си и да усилят контрола над този тип активност. Ние от своя страна сме подготвени да спомагаме с цялата налична информация, с която разполагаме “, разяснява той. 
За да се предотвратят сходен вид обири на електрическа сила от Електроразпределение Юг стартират разяснителна акция с кметовете на дребните обитаеми места, евентуално рискови за монтиране на копачки за криптовалута, с цел да насочи вниманието им и при най-малки подозрения за сходна активност в землищата на селата да се алармира както електроразпределителното сдружение, по този начин и органите на Министерството на вътрешните работи.
Сред ограниченията, които ще се подхващат, е и разбор на риска и увеличение честотата на обходите на трафопостовете и монтирането на балансово мерене на трафопостове с отдалечено отчитане. От сдружението стартират и монтиране на сигнално охранителна техника на трафопостове, избрани като евентуално рискови за сходна активност. Ще се реализира и изчерпателен мониторинг за пикова смяна на мощността в трафопостовете.
Копаенето на криптовалута не е неразрешена от закона активност, само че като всяка комерсиална активност би трябвало да бъде осъществявана в сходство със законите и наредбите на страната, в това число и да се заплаща употребяваната за нея електрическа енергия, декларират от ЕVN.  
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР