Три нови квартала ще изникнат в близките години в Пловдив.

...
Три нови квартала ще изникнат в близките години в Пловдив.
Коментари Харесай

„Блокираните” квартали на Пловдив, които трябва да станат еталон за градоустройство

Три нови квартала ще изникнат в околните години в Пловдив. С тях на процедура ще се затвори разширението на града, защото това ще е лимитът на урбанизираната територия на Общината, поради рестриктивните мерки от „ Родопи ” и „ Марица ”.
Прочетете още
Единият от кварталите към този момент се разраства и уголемява в карето сред река Марица,  бул. „ България ” и „ Пазарджишко шосе ”, 6 км и езиковите гимназии – северно от Гребната база. Първият комплекс там бе „ Марица – Гардънс ”, а строителни компании непрекъснато афишират нови планове там.

В новия Общ организационен проект на града зоната е напълно процедиран. Улиците са разчертани, местата за учебни заведения и детски градини избрани, параметрите на строителството са ясни. Покрай бул. „ България ” и „ Пазарджишко шосе ” ще се разрешава високо и интензивно строителство. Там зоната е с индикатори СМФ – 60% застрояване, 18 метра височина, 30% озеленяване и Кинт 2,5.

Навътре обаче индикаторите на квартала ще са с ЖМ и ЖМ1 – 60% застрояване, 40% озеленяване, височина сред 7 и 10 метра, с Кинт 1,2. Има 4 имота за обучение, както и два за здравни грижи, две са местата за публично озеленяване и изработката на паркове.



За разлика от новия северен квартал на Пловдив, не толкоз в детайли са разказани южните и западни квартали. Там само са дадени градоустройствените индикатори ЖМ2 – 40% застрояване, 50% озеленяване височина сред 7 и 10 метра, Кинт 0.8. Минималната величина на всяко УПИ би трябвало е 600 кв.м.

Това значи, че в местностите Гуджуците, Терзиите – земите сред Прослав и Коматево, незастроените парцели южно от Остромила и Беломорски, както и край Овощарския институт, ще бъдат квартали с ниско строителство и огромно озеленяване.

Въпросните квартали обаче са блокирани в новия Общ устройствен план.  Те са дадени за устройване с повсеместен обстоен организационен проект на зоната. С други думи, до момента в който от Общината не създадат усъвършенстван проект на кварталите – улици, паркове, терени за обучение и други, никой притежател няма да може да промени статута на парцела си, който сега е земеделска земя. Срокът  на блокирането е най-малко 5 години.

По време на разискването на Общ устройствен план в локалния парламент основният проектант Димитър Ахрянов съобщи, че е имало голям напън от вложители южните и западните квартали да бъдат пуснати свободно. Това щеше да докара до безсистемно строителство сред остарели и нови устройствени проекти, а резултатът щеше да е следващото презастрояване и преобразяване на зоните по сходство на Остромила, където има всевъзможен контрастност от жилищни здания.

Във въпросните зони сега има един значим план, който е на регион „ Западен ”. Той е за пътна връзка сред Коматево и Прослав, който ще минава точно през местностите Терзиите и Гуджуците.  Проектът за пътя е подготвен, както и парцеларния проект, като може да се стартират и отчуждителни процедури.  Именно това трасе ще е основополагащо за бъдещето развиване на зоната. Тя пък би трябвало е пример за първокласни жилищни квартали.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР