Три научни изследвания на никотиновия продукт за орална употреба Velo

...
Три научни изследвания на никотиновия продукт за орална употреба Velo
Коментари Харесай

Ново изследване подчертава потенциала за намален риск на никотиновите паучове

Три научни проучвания на никотиновия артикул за орална приложимост Velo на Бритиш Амеиркан Табако (БАТ) установяват капацитет за понижен риск в категорията на никотиновите паучове спрямо обичайните тютюневи произведения.

Изводите от многогодишната трифазна стратегия са най-новите в необятен набор от изследвания на този вид никотинови артикули. Те оказват помощ за увеличение на обсега на наличните данни и дават визия за въздействието им върху здравето.

Никотиновите паучове на БАТ, опция за пълнолетните пушачи, се чака скоро да се оферират в комерсиалната мрежа в страната.

Илейн Раунд, теоретичен началник в БАТ, разяснява: „ Ако сме съществени в построяването на свят без пушек, би трябвало да подсигуряваме, че продължаваме да създаваме най-актуални научни доказателства, с цел да демонстрираме капацитета за понижен риск на продуктите, които предлагаме.

Новото проучване е различен значителен миг за категорията на никотинови артикули за орална приложимост: надграждане върху съществуващата база от данни, което поддържа убеждението ни, че артикули с понижен риск* като Velo могат да играят значима роля в предлагането на пълнолетните пушачи на други възможности за сметка на продължителното пушене на цигари.

В допълнение, изключително обнадеждаващи са констатациите, че прибавянето на избрани аромати и равнища на никотин, не усилват ограниченията за цитотоксичност, като се има поради значимата роля, която тези характерности на продукта могат да играят в предлагането на пълнолетните пушачи на други възможности на пушенето. “

До момента са оповестени три изследвания, фокусирани върху категорията на никотиновите паучове:

Първото изследване (Bishop et al 2020 – реф.1) показва метод за основаване на екстракти от тютюн и никотинови артикули, и токсикологично оценяване на Velo на БАТ (под предходната му комерсиална марка Lyft) по отношение на референтна цигара и различен съпоставим артикул за орална приложимост със наличие на тютюн. Резултатите поддържат категорията никотинови паучове и по-специално Velo като артикул с понижен риск*.

Второто изследване (East et al 2021 – реф.2) употребява горния метод, с цел да тества необятна гама от аромати на Velo и разнообразни равнища на никотин, както в култивирани белодробни кафези, по този начин и във физиологично съответстващ клетъчен модел, показвайки лимитирана токсичност при тестваните разновидности на продукта. Това сочи, че изследваните аромати и равнищата на никотина не покачват индикаторите за цитотоксичност на продуктите Velo.

При третото изследване (Yu et al 2024 – реф.3) се тестват определени артикули Velo от предходното изследване, както в обичайни, по този начин и в модерни проби за увреждане и разновидности на ДНК, като в същото време правят оценка и риска от възпаления. Резултатите още веднъж демонстрират минимални реакции спрямо референтен артикул за орална приложимост със наличие на тютюн. В резултат, с това изследване в допълнение се потвърждава понижения рисков* профил на Velo.

Нуката зад никотиновите паучове

Никотиновите артикули за орална приложимост са необятно изследвани. От БАТ считат, че те оферират понижен риск*, защото равнищата на токсичност са по-ниски, в сравнение с в референтен артикул – обичаен тютюнев артикул за орална приложимост, който към този момент е одобрен като опция с понижен риск на тютюнопушенето въз основа на над 30-годишни епидемиологични изследвания.

Лабораторните химични проучвания на никотиновите паучове на БАТ демонстрират, че те създават доста по-ниски равнища на токсични субстанции в сравнение с обичайните цигари. Токсикологичните проби, които правят оценка биологичните резултати на никотиновите паучове на Национална агенция за приходите върху кафези в лабораторни условия, също демонстрират, че те имат понижен резултат спрямо цигарите и другия референтен артикул с тютюн за орална приложимост – реф.2.

В допълнение, през 2021 година БАТ разгласява рецензирани доказателства – реф. 4, които демонстрират, че никотиновите паучове без тютюн имат отровен профил, който е сравним с продуктите за никотинова заместваща терапия (NRT). Установено е също, че изследваните паучове имат отровен профил, който е доста по-нисък от този на референтния артикул с тютюн за орална приложимост.

Въз основа на научните проучвания на БАТ и осведоменост от голям брой самостоятелни доказателства по отношение на този референтен артикул, може да се чака, че при цялостното прекосяване към изследваните никотинови паучове, се понижават относителните опасности от развиване на болести, свързани с тютюнопушенето, спрямо продължителното пушене на цигари.

Референции:

Bishop E, East N, Bozhilova S, Santopietro S, Smart D, Taylor M, Meredith S, Baxter A, Breheny D, Thorne D, Gaca M,, Food and Chemical Toxicology, Volume 145, 2020, 111713, ISSN 0278-6915,.

N. East, E. Bishop, D. Breheny, M. Gaca, D. Thorne,, Volume 8, 2021, Pages 481-488, ISSN 2214-7500,.

Fan Yu, Emma Bishop, Fabio Miazzi, Rhian Evans, David Smart, Damien Breheny, David Thorne,, Mutation Research/Genetic Toxicology and Environmental Mutagenesis, Volume 895, 2024, 503738, ISSN 1383-5718,.

Azzopardi, David, Chuan Liu, and James Murphy. /„ Химически характерности на „ модерните “ перорални никотинови паучове без тютюн и тяхната позиция в континуумите на токсичните субстанции и риска. “/ Drug and chemical toxicology /Лекарствена и химическа токсикология/ 45, бр. 5 (2022)/: 2246-2254,

*Твърденията за артикули с понижен риск се основават на „ тежестта на наличните доказателствата “ и при цялостно прекосяване от пушенето на цигари към негорими артикули. Тези артикули обаче не са безрискови и водят до пристрастяване.

Продуктите на БАТ, продавани в Съединени американски щати, в това число Vuse, Velo, Grizzly, Kodiak и Camel Snus, подлежат на контролиране от FDA и няма да бъдат отправяни искания за понижен риск във връзка с тези артикули без позволение на организацията.

Тази публикация не е предопределена като промоционален материал, за каквито и да било артикули, изключително в Съединени американски щати, където искания от сходен вид подлежат на позволение от организацията /FDA/. Тази актуализация се отнася до научните данни и не е ориентирана към съответни пазари. Тази актуализация е предопределена да дава информация и да обобщава оповестени научни данни, свързани с продуктите на БАТ.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР