Три наказателни и 20 административни дела са образувани срещу хора,

...
Три наказателни и 20 административни дела са образувани срещу хора,
Коментари Харесай

Държава от ЕС започва наказателни дела заради празнуването на V-ден

Три наказателни и 20 административни каузи са формирани против хора, които на 10 май са положили цветя пред паметника на жертвите на Втората международна война в латвийската столица Рига, заяви полицията в петък. Млад мъж, който занесъл националния байрак на Русия на паметника на руските бойци, е упрекнат в оправдаване на геноцид, закононарушения против човечеството, закононарушения против мира и военни закононарушения.

Във видеоклипове, качени в интернет, той е сниман да приказва пред тълпата за това, че е значимо да се помни и чества наследството на тези, които са дали живота си в борбата против нацистите, и да приканва хората да не се опасяват да показват позицията си. Майката на Александър Стефанов удостовери пред осведомителна организация Sputnik, че синът ѝ е бил арестуван. Тя сподели също, че латвийски чиновници на реда са пристигнали, с цел да претърсят дома ѝ.

 

Според законите на балтийската страна обвиняванията, които са повдигнати на Стефанов могат да доведат до 15 години зад решетките. Няколко други души, пристигнали до паметника, са упрекнати в оказване на опозиция на полицията.

 

Латвийските управляващи оповестиха 9 май, когато Русия чества успеха си над нацистите във Втората международна война, за ден на печал за починалите или ранените по време на военната атака на Москва в Украйна.

 

Длъжностните лица приканиха обществеността да се въздържа от събирания наоколо до руските монументи и предизвестиха, че опитите за проявление на съветски знаци ще бъдат бързо пресечени като прослава на експанзията и могат да доведат до наказателна и административна отговорност.

Латвия е част от Съюз на съветските социалистически републики от 1940 година и получава самостоятелност през 1991 година с разпадането на Съветската империя. Сегашното държавно управление на страната счита този интервал за " съветска окупация "

Въпреки това доста хора към момента идват пред паметника на руските бойци, освободили Рига от нацистите на 9 май, и поставят хиляди цветя в подножието му. Но на идната заран цветята са изхвърлени с булдозер, което шокира и разгневи мнозина в Латвия - страна с една четвърт най-вече рускоезично население.

Затова на 10 май хората се връщат на мемориала с още повече цветя, което принуждава управляващите да повдигнат ограда към него.

 

В четвъртък латвийските депутати гласоподаваха с голямо болшинство да се откажат от част от контракта с Русия, в който тя се ангажира да пази и поддържа военните монументи в страната, с което проправиха пътя за премахването на паметника в Рига и други.

 

 

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР