Три мини откриха в Черно море, две от тях до България

...
Три мини са открити на територията на Черно море днес
Коментари Харесай

Три мини са открити на територията на Черно море днес сутринта – първата, близо до шелфа на Игнеада, близо до българската морска граница с Турция, втората близо до нос Галата край Варна, а третата до нос Мидия.

На 28 март 2022 г. "... в сутрешните часове беше открита мина в шелфа на Игнеада, близо до българската морска граница, и екипите на Подводната отбрана (SAS) в региона бяха бързо прехвърлени на мястото на инцидента", съобщи в Twitter турското Министерство на отбраната. "Въпросната мина беше обезопасена от екипите на SAS и беше предприета интервенция за нейното неутрализиране", добави още министерството.

Военноморските сили (ВМС) на България ще извършат разузнаване и обследване, след получен сигнал за забелязана мина в Черно море. Днес, 28 март, по данни на Морския спасителен координационен център - Варна, е получена информация от Турския спасителен център, че турски кораб „ТОМРИЗ-А“ е подал сигнал за забелязана мина около 06.00 часа (българско време), на около 37 морски мили изток – югоизток от нос Галата, съобщиха от МО. Военноморските сили ще обследват района с вертолет, като при необходимост ще бъде изпратен кораб със специална група за последващо унищожаване на мината.

Морска мина беше открита от рибар на около 70 километра от нос Мидия в Черно море. Кораб на румънските военноморски сили се отправи към мястото, за да проучи ситуацията, съобщи Romania Journal. Миночистачът "Вицеадмирал Константин Белеску", с група водолази за разминиране на борда изпълняват мисия за проучване и намеса в морски район, разположен на разстояние около 39 морски мили (70-72 км), край бреговете на Черно море, срещу нос Мидия, където е съобщено за дрейфуваща морска мина, съобщиха от Министерството на националната отбрана на Румъния.

Мината е била забелязана тази сутрин от румънския риболовен кораб "Olimpus 1", чийто командир е информирал румънските власти по официалните канали около 08:10 часа.

В съответствие с Конвенцията за разполагане на подводни автоматично взривяващи се при допир мини е забранено поставянето те да бъдат поставяне на котва, тъй като не са безопасни, ако се откачат от въжетата, с които са закрепени. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР