Три месеца след пенсионирането на Божидар Димитров конкурсът за заемането

...
Три месеца след пенсионирането на Божидар Димитров конкурсът за заемането
Коментари Харесай

На 5 февруари Историческият музей може да има нов - или стар - директор

Три месеца след пенсионирането на Божидар Димитров състезанието за заемането на директорския пост е към своя край. Събеседването с двамата претенденти за мястото ще се организира на 5 февруари, заяви Министерството на културата.

В новия конкурс, разгласен през декември, се състезават двама души: проф. Вера Бонева от Университета по блиблиотекознание и осведомителни технологии (УНИБИТ) и актуалният краткотраен шеф на музея доцент Бони Петрунова.

След прегледа на документи до събеседването не са позволени другите двама претенденти, Костадин Тодоров Костадинов и Симеон Валентинов Хинковски.
Проф. Бонева се яви и в предходното издание на състезанието, в което се състезава самичка, откакто Божидар Димитров изненадващо разгласи пенсионирането си. Комисията, назначена от Министерството на културата обаче не я утвърди.
Проф. Вера Бонева е историк със специализация в интервала на Възраждането, началник на катедрата " Културно-историческо завещание " в УниБИТ, оповестява " Капитал ". Завършила е история във Великотърновския университет " Св. св. Кирил и Методий " и има докторска степен от Института по история при Българска академия на науките. От 2010 година е професор в УниБИТ. В момента Бонева е и член на Акредитационния съвет към Националната организация за оценяване и акредитация.

Петрунова беше зам.-директор и началник на секцията по средновековна археология на Националния археологически институт с Музей към Българската академия на науките, преди да стане един от двамата зам.-министри на културата във втория мандат на Вежди Рашидов (заедно с сегашния министър Боил Банов). В момента тя още веднъж работи в НАИМ-БАН. Била е теоретичен началник на разкопките на крепостите Лютица и Хоталич, Балък дере, Цепина и доста други.

Бони Петрунова не кандидатства в предния конкурс за шеф на музея, само че го пое служебно след напускането на Божидар Димитров. Двамата имаха сходни възгледи по проблема с бутафорните реставрации по европроекти, обвинявайки Националния институт за недвижимо културно завещание и професионални организации като Българския комитет на ИКОМОС в корупция и преднамерено разстройване на усвояването на средства. " Ние сме много разнообразни с Божидар Димитров, макар че аз надълбоко почитам всичко, което е приключил. Просто съм друг човек ", сподели Петрунова при поемането на поста през ноември.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР