Три месеца след откриването на новия 49-и парламент депутатите в

...
Три месеца след откриването на новия 49-и парламент депутатите в
Коментари Харесай

ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС си разделиха комисиите в парламента

Три месеца след откриването на новия 49-и парламент депутатите в него най-сетне избраха управленията на непрекъснатите отраслови комисии. Дори и това обаче не мина без кавги. Ръководствата на комисиите бяха разпределени сред съдружните сътрудници – ГЕРБ и обединяването от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ – и Движение за права и свободи. Заради това „ Възраждане “, Българска социалистическа партия и „ ИТН “ бойкотираха избора като не предлагаха заместител ръководители, не участваха в гласуването и напуснаха пленарната зала.

Лидерът на Българска социалистическа партия дефинира гласуването като „ позорно “, а което провокира депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев да излезе на трибуната и акцентира, че

Движение за права и свободи не взе участие във властта, няма постове, само че поддържа евроатлантическото болшинство “.

Припомняме, че при започване на май бе определен състава на комисиите, само че без ръководителите. Тогава с промени в правилника обаче бе признато съвещанията на комисиите да могат да се водят от избран от ръководителя на Народното събрание член.

Сега депутатите си разделиха съвсем всички комисии, като една от най-важните, а именно – бюджетната – отива при Движение за права и свободи с ръководител Йордан Цонев. Правната остава в „ Продължаваме промяната – Демократична България “, а водачът им Кирил Петков оглавява Комисията по въпросите на Европейския съюз. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък стана ръководител на Комисията по външни въпроси. Като цяло ГЕРБ оглави и най-вече комисии.

Няколко комисии останаха без ръководител.
Комисия по бюджет и финанси – Йордан Цонев (ДПС)Комисия по конституционни въпроси – Радомир Чолаков (ГЕРБ)Комисия по правни въпроси – Стою Стоев (ПП-ДБ)Комисия по икономическа политика и нововъведения – Хамид Хамид (ДПС)Комисия по енергетика – Делян Добре (ГЕРБ)Комисия по районна политика, благоустройство и локално самоуправление – Николай Нанков (ГЕРБ)Комисия по външна политика – Бойко Борисов (ГЕРБ)Комисия по въпросите на Европейския съюз – Кирил Петков (ПП-ДБ)Комисия по защита – Христо Гаджев (ГЕРБ)Комисия по вътрешна сигурност и публичен ред – Десислава Атанасова (ГЕРБ)Комисия за надзор на службите за сигурност, използването и потреблението на специфичните разследващи средства и достъп до данните по Закона за електронните известия –Комисия по земеделието, храните и горите – Десислава Танев (ГЕРБ)Комисия по труда, обществената и демографската политика – Деница Сачева (ГЕРБ)Комисия по образованието и науката – Красимир Вълчев (ГЕРБ)Комисия по въпросите на децата, фамилията, младежта и спорта – Набие Кабак (ДПС)Комисия по опазване на здравето – Костадин Ангелов (ГЕРБ)Комисия по околната среда и водите – Станислав Анастасов (ДПС)Комисия по превоз и известия – Халил Летифов (ДПС)Комисия по електронно ръководство и осведомителни технологии – Божидар Божанов (ПП-ДБ)Комисия по културата и медиите – Вежди Рашидов (ГЕРБ)Комисия за директното присъединяване на жителите и взаимоотношението с гражданското общество –Комисия по правата на индивида, вероизповеданията и жалбите на жителите – Евгения Алексиева (ГЕРБ)Комисия по политиките за българите отвън страната –Комисия по предварителна защита и противопоставяне на корупцията –Комисия по туризъм – 
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР