Три месеца преди , цената й в нумизматичните онлайн магазини

...
Три месеца преди , цената й в нумизматичните онлайн магазини
Коментари Харесай

Стойността ѝ скочи! Хартиената двулевка се продава за 10 лева

Три месеца преди, цената й в нумизматичните онлайн магазини се подвигна пет пъти и тя се продава за 10 лв..

Докато едни просто желаят да се отърват преференциално от излизащата от послание книжна форма на 2 лева, то други се надяват с годините цената й да се вдигне още и да я препродадат. Така този, които желае да се снабди с изчезващата банкнота с лика на Паисий Хилендарски би трябвало да се бръкне в джоба с най-малко 4 лева за численост, написа в. "Марица ".

Търговец от Хасково предлага 104 броя от тях, като в случай че бъдат закупени всички има и отстъпка - по 3 лева на численост.

Това значи, чe вместо 416 лева колекционерът на банкноти ще би трябвало да заплати 312 лева или със 104 лева по-малко. В някои интернет магазини обаче отиващата в пенсия хартиена двулевка се предлага за 10 лв..



Преди дни Българската национална банка взе решение да извади от обращение банкнотите с номинална стойност 2 лв., излъчвания 1999 година и 2005 година, които престават да бъдат законно платежно средство от 1 януари 2021 година

От Нова година двулевките, излъчвания 1999 година и 2005 година, ще се обменят на касите на Българска народна банка по номинална стойност без ограничаване на количеството, без такса и без краен период на обмяна. От идната година ще се харчат единствено монетите от 2 лв..



През далечната 1916 година е издадена първата банкнота от 2 лв., а на нея е изписано „ ДВА ЛЕВА СРЕБРО “. Това е и времето, в което страната ни стартира последователното прекосяване от сребърните монети към банкнотната емисия.

По време на войните (1912 -1918г.) Българска народна банка е принудена да кредитира съвсем безкрайно страната и да усилва банкнотната емисия и количеството им в обращение. Причината е, че българският лев излиза от войните мощно обезценен - цената му понижава към 14 пъти.



Първата книжна двулевка е в послание до 1924 година, като през 1920 година е издадена нова емисия, която е в послание до 1925 година Дълги години по-късно 2 лева се връщат към монетите и по този начин до 1962 година, когато още веднъж е издадена банкнота с номинал от 2 лева



На банкнотата е изобразена гроздоберачка. Тя излиза от обращение през 1996 година Гроздоберачката се споделя Кина Гърбова и е от Сухиндол. Когато Кина е била на 16 години – тя и нейни съученици са изпратени на гроздобер. Там е снимана от фотографа Любомир Чаръкчиев, а запечатаният й облик печели първа премия на галерия в Германска демократична република. Тогава Българска народна банка взема решение да употребява фотографията за двулевката.





След излизането на гроздоберачката от обращение на нейно място през 1999г. се появява сегашната банкнота с лика на Паисий Хилендарски. И по този начин емисията й ще е в приложимост до 2021 година, когато още веднъж ще бъде сменена от монета. Металната двулевка е в обращение от 2015 г.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР