Три месеца преди парламентарните избори в Естония започна тестване на

...
Три месеца преди парламентарните избори в Естония започна тестване на
Коментари Харесай

В Естония пробват електронното гласуване преди изборите

Три месеца преди парламентарните избори в Естония стартира тестване на системата за електронно гласоподаване. То ще продължи до четвъртък вечерта. Право да вземат участие имат всички гласоподаватели.
Избор на коледен подарък на уеб страницата на Избирателна комисия на Естония. Под тази форма протича тестването. Процедурата е аналогична на гласуването по интернет. Целта е при изпробването всеки гласоподавател да се убеди, че компютърът му работи добре и ще може да гласоподава през него на 3 март идната година, добави Българска национална телевизия.

Като нова алтернатива в упражняването на вота е включена търсачка, която ще улеснява избора на гласоподавателите. За да се усъвършенства сигурността на гласоподавателите, които употребяват мобилния си телефон, те ще би трябвало да вписват телефонния си номер и персонален код. Тестването стартира през вчерашния ден и ще продължи до 18 часа локално време на 20 декември.

На идния избор функционалността за електронно гласоподаване ще бъде задействана от 10-ия до 4-ия ден преди изборния ден. Така до формалното оповестяване на резултатите, данните от електронното гласоподаване ще бъдат тествани няколко пъти. В Естония концепцията за електронно гласоподаване се появява през 2001 година Успяват да я осъществят на локалните избори през 2005 година.

Две години по-късно - на парламентарните избори 15 % от гласоподавателите гласоподават по интернет. А на последния парламентарен избор - през 2015-та 30 на 100 от гласоподавателите са предпочели електронното гласоподаване.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР