Три месеца имаше държавата да се подготви за електронната рецепта

...
Три месеца имаше държавата да се подготви за електронната рецепта
Коментари Харесай

Проф. Ангелов: Държавата да се намеси, когато не се дават лекарства, а са в търговската мрежа

„ Три месеца имаше страната да се приготви за електронната рецепта – от август, когато това беше решено в комисията по опазване на здравето “, сподели пред публицисти проф. Костадин Ангелов, ръководител на парламентарната комисия по опазване на здравето.

По-рано през днешния ден ръководителят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров настоя да се приключи изписването на е-рецепти за антибиотици. България е на едно от първите места по приложимост на антибиотици без лекарско наставление, което води до съществени опасности, свързани с антибиотичната устойчивост и на процедура след пет – 10 години българите ще умират от безобидни инфекциозни болести, сподели проф. Ангелов.

В момента обстановката е такава, че липсва организация, липсва и форма на надзор, която да обезпечи непоклатимост и обикновено действие на системата.„ Дали има частни ползи – в лекарствената политика постоянно има частни ползи, дали има проведена спонтанност, по този начин да кажа, в бранша, който да реагира по този метод и да се опълчи на въвеждането на електронните предписания, дали има образуване от страна на избрани субекти в опазването на здравето да се вкара незабавно и в този момент генерично заменяне, като по този метод се саботира системата с електронните предписания - това би трябвало да бъде изяснено от контролиращите органи и аз приканвам доста незабавно страната, посредством всички нейни контролни органи, да се намеси “, сподели още проф. Ангелов, представен в Българска телеграфна агенция.

По думите му се получават сигнали, че медикаментите са в комерсиалната мрежа, а „ някои от тях не се дават точно поради това, че на рецептата няма маркирано генерично заменяне “.

Държавата има опция да се оправи с този развой, увери проф. Ангелов. По думите му следва коментиране на оферти за законови промени, отнасящи се до отвесната интеграция, с цел да могат всички тези обекти, които са на фармацевтичния пазар и контролиращите ги субекти да знаят, че България би трябвало да стане страна, в която да има правила.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР