Три месеца и половина след предсрочните парламентарни избори и след

...
Три месеца и половина след предсрочните парламентарни избори и след
Коментари Харесай

Радев връчва третия мандат на БСП

Три месеца и половина след предварителните парламентарни избори и след два несполучливи опита за образуване на държавно управление на първите две обединения - ГЕРБ-СДС и „ Продължаваме промяната “ - парламентарната рулетка се завърта за трети и финален път.

Тази заран президентът Румен Радев връчва третия изследователски мандат за сформиране на кабинет. Ще го получи парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “. Държавният глава избра левицата измежду пет парламентарни обединения. В ръцете на Българска социалистическа партия е и последната опция за образуване на държавно управление в това Народно заседание. След като получи досието левицата би трябвало да реши дали да номинира претендент за министър председател, като в Конституцията не е записан период за това. Лидерът на партията Корнелия Нинова към този момент заявява, че Българска социалистическа партия ще подходи отговорно и ще постави всички старания, с цел да има постоянен кабинет.

На съвещание тази седмица левицата ще взема решение от кои обединения и по какви тематики ще търси поддръжка за образуване на държавно управление.

За последните близо две години Българска социалистическа партия получава четвърти късмет да сформира кабинет - в разнообразни Парламенти – все с третия мандат, напомня БНР.

През май 2021 година левицата взе и незабавно върна последния мандат, което постави завършек на 45-ото Народно заседание. Ситуацията се повтори и в 46-ия Парламент, когато Българска социалистическа партия взе и след 10 дни върна на президента третия мандат без да излъчва министър председател. Така се случи и през юли предходната година, откакто кабинетът на Кирил Петков беше свален с избор на съмнение и се провалиха първите два опита за сформиране на кабинет.

Левицата получи третия мандат, само че не събра поддръжка и след 10 дни върна празна досието на президента, с което беше комплициран край и на 47-ото Народно заседание.  

За момента множеството обединения в сегашния парламент са скептични за образуването на държавно управление с мандата на Българска социалистическа партия и в 48-ото Народно заседание. Ако и последният опит се провали, президентът ще би трябвало да разпусне Народното събрание, да назначи служебно държавно управление и да насрочи дата за нови парламентарни избори.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР